Sklárny ve Světlé nad Sázavou jsou prodané. Nový majitel chce ale ve výrobě pokračovat

5. únor 2020 06:00

Světelské sklárny znovu mění majitele. Lubor Cerva, který po krachu továrny obnovil výrobu, celou společnost prodal.

Kupcem je poděbradský podnikatel Pavel Louda, který všechny zaměstnance ujistil, že výroba lisovaného skla ve Světlé nad Sázavou pojede dál.

„Nám je to asi vcelku jedno, hlavně aby to fungovalo dál. Musíme se snažit,“ řekla mi paní Pavla před světelskými sklárnami. Podle ní jsou navíc všichni zaměstnanci o změně vlastníka podniku poměrně dobře informovaní. „Měli jsme schůzi, přišel nový majitel, ředitel, tak nám bylo řečeno, že se pro zaměstnance nic nemění.

Rok 2009

Spolu s majitelem dostanou sklárny i nového ředitele, potvrdil v písemném vyjádření končící vlastník Lubor Cerva.

Firmu odkoupil v roce 2009 poté, co zkrachovala a o práci v ní přišlo více než tisíc lidí. Před dvěma roky ale oznámil, že se skláren hodlá zbavit. Převod kompletního balíku akcií novému vlastníkovi Pavlu Loudovi se ale podařilo dokončit až nyní.

„Nový majitel má na pokračování a dalším vývoji výroby rozhodně zájem. Bude využívat zkušeností současného ředitele z Poděbrad pana Seiferta, ten nyní bude pověřen i funkcí ředitele v Crystalite,“ sdělil Lubor Cerva v prohlášení. 

Teď se chce plně věnovat svému dalšímu podniku v Květné na Zlínsku.

Radnice ve Světlé

Vedení Světlé nad Sázavou je podle bezpartijního místostarosty Josefa Hnika s výběrem nového vlastníka spokojeno. „Jsme docela rádi, že to takhle dopadlo, protože se tady hovořilo o prodeji jiným zájemcům, kteří byli i ze zahraničí, a tam bylo větší nebezpečí, že by ty sklárny mohly skončit.“

Město navíc oceňuje i předchozí spolupráci obou podnikatelů. Považuje tak za pravděpodobnější, že by se sklářský podnik na okraji města mohl nadále rozvíjet.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související