Skauti v Meziříčí slaví 100 let. Po městě si každý může poslechnout části mnohdy pohnuté historie

30. červen 2021 06:00

Stoleté výročí od vzniku prvního oddílu slaví skauti ve Velkém Meziříčí. Celou historii se proto rozhodli představit i ostatním lidem za přispění nových technologií.

Část skautských příběhů velkomeziříčských oddílů mapuje nová stezka po městě, na které si lidé pomocí QR kódu a mobilních telefonů mohou výňatky z historie velkomeziříčských skautů poslechnout.

Audio nahrávky

Se skautem Radkem Poláškem, který stojí za scénářem historické procházky po Velkém Meziříčí, jsme na jednom ze stanovišť v centru města, kde se na sloupu nachází QR kód. Stačí ho vyfotit do telefonu a ozve se příběh z historie místních skautů.

„My jsme ve Velkém Meziříčí a v jeho blízkém okolí na deseti místech, které se nějak vážou na historii místních skautů, vylepili nálepky s kódy. A každý ten kód po načtení odkáže na naše webové stránky přímo na příslušný odkaz, kde si může přehrát právě jednu takovou nahrávku.“  

Nahrávky od herců

Nahrávky, které namluvili místní herci, jsou po celém městě. Třeba v centru mohou lidé najít hned tří místa, kde se o historii skautských oddílů něco dozví.

Pro lepší orientaci je připravena i mapa, potvrzuje Radek Polášek: „Tuhle mapku mohou lidé najít na našem webu, kde v mapce je všech deset bodů zakresleno. Včetně jejich názvů, co se tam odehrálo za událost.“

Při rekonstrukci historických událostí pak skauti vycházeli z příběhů jednoho z místních členů spolku, vysvětluje zástupce vedoucího střediska Pavel Oulehla: „Zažil vlastně události, které byly těžké pro tohle město. Zažil válečné období. A nám stačilo převzít to jeho povídání. Vypíchli z toho ty nejzajímavější body a zpravovali jsme je do deseti zastavení.“

Procházka skautskou historií ale není jedinou akcí, kterou skauti ve Velkém Meziříčí na oslavu 100. výročí naplánovali. Podle Pavla Oulehly se chystá třeba velké setkání současných a bývalých skautů.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související