Skalní betlémáři přestavují figurky i na Tři krále. Panna Maria má Ježíška v náručí

Nějaký ten betlém, ať už papírový, perníkový nebo dřevěný, staví spousta lidí. A spousta lidí ho také po Novém roce sklidí spolu s vánočním stromkem.

Skalní betlémáři ale dodržují přísná pravidla. Nejen, že Ježíška vkládají do jesliček až na Štědrý večer, betlém přestavují i na Tři krále.

Jiřina Merglová ze Střížova na Havlíčkobrodsku sbírá betlémy už od začátku devadesátých let. „Byli jsme v Jihlavě na vánočních nákupech, a tam jsme koupili betlém od pana Bařinky z Valašska,“ vzpomíná na počátky své sběratelské vášně. Od té doby má doma betlémů na dvě stovky a každé Vánoce si jimi zdobí celý byt. Jsou mezi nimi betlémy dřevěné, keramické, z kukuřičného šustí, ale i tkané nebo papírové.

Stavět betlémy pomáhali Jiřině Merglové odborníci z Třeště

První malý valašský betlém se stal základem sestavy, kterou Merglovi každý rok doplňují. Velká krajina se spoustou postaviček, domů, ale i stromů, s jeskyní a rybníčkem zabírá část obývacího pokoje. „Většinu jsem vyrobila já, začala jsem figurkami z moduritu,“ říká Jiřina Merglová. Přidala ale i figurky třešťských betlémářů, kteří ji pomáhali i pravidly stavby betlému. Například Ježíšek by se měl v jesličkách objevit opravdu až na Štědrý den v noci.

Tři králové se u jesliček v betlému paní Merglové zastaví až 6. ledna

„Na Tři krále se betlém také přestaví,“ upozorňuje Jiřina Merglová. Do té doby se králové i se svým průvodem k jesličkám pomalu přibližují, a až 6. ledna stojí u Svaté rodiny. „Na tři krále by měla mít Panna Marie Ježíška na klíně,“ dodává sběratelka. Pro tento účel má připravenou i jinou figurku Marie.

Sbírka Jiřiny Merglové je známá po širokém okolí. O vánočních svátcích si ji přicházejí prohlédnout především děti z mateřských a základních škol. Sběratelka s úsměvem prozrazuje, že její betlémy viděla i návštěvnice z Aljašky.     

Spustit audio

Související