Situace v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě

16. květen 2006
Pod kůži

Situace v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě vře. Ředitel Tomáš Géc rozdal výpovědi pro nadbytečnost čtyřem klíčovým pracovníkům. Další tři přeřadil na nevedoucí funkce, někteří lidé přišli také o peníze. Poškození zaměstnanci jsou přesvědčeni, že se jedná o odpověď na jejich stížnost, odeslanou hejtmanovi kraje Vysočina. Obviňují totiž ředitele z diskriminace a takzvaného bossyingu, tedy zneužití vyššího postavení. Oslovení právníci stojí na straně zaměstnanců. Tomáš Géc se navíc k celé záležitosti odmítá vyjadřovat.

Milan Kopecký: Tomáš Géc přišel do Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě v roce 2002. De facto od začátku s ním jeho podřízení, většinou ženy, mají problémy.

Ivana Resslerová: Dlouhodobě zde na pracovišti nefunguje uspokojivá komunikace mezi nejvyšším vedením a dalšími zaměstnanci.

Milan Kopecký: Říká na úvod Ivana Resslerová z úseku celoživotního vzdělávání. Ona, spolu s Irenou C9sařovou, Miroslavou Dobrovolnou a Janou Vejsadovou jsou pro ředitele nepotřebné a dostaly výpověď. Géc se k celé záležitosti odmítá vyjadřovat. Svůj styk s médii zúžil do stručné tiskové zprávy. Píše, že výpovědi jsou v souladu s vývojem knihovny, do budoucna počítá s nižším počtem vedoucích pracovníků. Spojitost se stížností je ale více než příznačná. Právě tyto čtyři ženy a spolu s nimi další tři pracovnice ji podepsaly. Mimo jiné proto, že jsou diskriminovány. Pokračuje Ivana Resslerová.

Ivana Resslerová: Jsou zde projevy bossyingu, tedy zneužívání postavení nadřízeného směrem k podřízeným.

Milan Kopecký: Ředitel i toto odmítá komentovat a není k zastižení. Mimo jiné Ivana Resslerová stojí za jedinečným vzdělávacím projektem s názvem univerzita volného času. Mezi vypovězenými je i Jana Vejsadová, přední český odborník knihovník pro seniory a handicapované.

Michal Kuchař: Člověk, který si nedokázal najít cestu k paní Vejsadové, si zcela jistě nedokázal za celý život najít cestu k sobě samému.

Milan Kopecký: Říká odborný garant filmu pro nevidomé, vysokoškolský pedagog Michal Kuchař. Jana Vejsadová patří také mezi průkopníky tréninku paměti. Pravidelně publikuje a vystupuje na nejrůznějších kongresech. Předsedkyně České společnosti pro trénink paměti Dana Steinová dodává následující.

Dana Steinová: Kraj Vysočina si ji měl velice považovat, velice hýčkat, protože já si jí nesmírně vážím a myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že v rámci republiky je naprosto výjimečná.

Milan Kopecký: Nicméně pro Danu Steinovou a pro stovky dalších lidí výjimečná Jana Vejsadová je pro ředitele Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě Tomáše Géce nepotřebná. Opět narážíme na fakt, že Géc se odmítá k celé záležitosti vyjadřovat. Do situace v knihovně se zapojili i právníci. Vladimír Petříček z Odborového svazu pracovníků v knihovnách se domnívá, že stěžovatelé mají pravdu.

Vladimír Petříček: Řada těch jednání nebo způsob jednání by se dal jako kvalifikovat jako poškozování dobrých mravů na pracovišti. Zaměstnavatel nesmí zaměstnance postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhá práv a nároků.

Milan Kopecký: A to odeslání stížnosti Krajskému úřadu podle Petříčka je. Nejsou to ale jen výpovědi a přeřazování jednotlivých pracovníků. Správce počítačové sítě Štěpán Hrnčíř přišel o osobní ohodnocení. Hodinu byl totiž na odborářské schůzi v budově knihovny.

Štěpán Hrnčíř: Vysvětlil mi to, že jsem ve stanovený okamžik neplnil svoji činnost.

Milan Kopecký: Podle platného vládního nařízení na to ředitel nemá právo. Osobní ohodnocení lze odebrat pouze v případě, že podřízený dlouhodobě nevykazuje dobré výsledky, Hrnčíř žádné upozornění nedostal. Podepsal ale stížnost.

Štěpán Hrnčíř: Ne snad z toho důvodu, jak jsem se doslechl, že ze solidarity, ale z toho důvodu, že některý ty body v tom vidím, že jsou pravdivý.

Milan Kopecký: Krajskou knihovnu Vysočiny zřizuje Krajský úřad v Jihlavě. Hejtman stížnost obdržel, rada se jí dosud nezabývala. Úředníci z odboru kultury stojí pevně za ředitelem Gécem. Radní Martina Matějková si bere čas na rozmyšlenou.

Martina Matějková: Stížnost nás překvapila, byl to blesk z čistého nebe, protože do té doby žádné stížnosti nebyly.

Milan Kopecký: Má pravdu ředitel Tomáš Géc a nebo jeho odborný a ostatními uznávaný personál? Odpověď budeme znát zřejmě za několik dnů.

Situaci v Krajské knihovně v Havlíčkově Brodě sleduje redaktor Milan Kopecký a vy s námi v dalších minutách sledujte třeba jednání amerických univerzit, které chtějí spolupracovat s naší libereckou Technickou univerzitou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu