Situace na realitním trhu se podle makléřů začíná uklidňovat. Nájemních bytů je ale nedostatek

23. květen 2022 06:00

Válka na Ukrajině má dopady na český realitní trh. Třeba zájem o nájemní bydlení ve velkých městech kvůli příchodu ukrajinských uprchlíků výrazně stoupl. 

Až třikrát větší zájem než před válkou na Ukrajině evidují realitní makléři o prohlídky nájemních bytů. Tento trend se týká především velkých měst. 

Na Vysočině se nabídka bytů k nájmu na realitních serverech v posledních týdnech také snížila. Současně se začíná opět probouzet zájem o pořízení vlastního bydlení. 

Prohlídka bytu

Realitní makléř Michal Kriška v bytě na ulici Žižkova v Jihlavě právě provádí nové zájemce o jeho koupi. „Spíš než nějaká rekonstrukce, co tady proběhlo, tak jen nějaká drobná údržba.“ Místnosti ve čtyřpokojovém bytě s makléřem prochází mladý manželský pár. Ten o pořízení vlastního bydlení přemýšlí už delší dobu.

„Chtěli bychom něco svého, zbytečné platit nájem, když o tom vlastním bydlení uvažujeme, už je čas,“ popisuje Alena Bečková. 

Společně s manželem ale nejsou jediní, kdo se do nabízeného bytu přišel podívat. Podle makléře Michala Krišky se zájem o pořízení vlastního bydlení, který trochu utlumil konflikt na Ukrajině, opět začíná zvedat. „Lidi se ozývají, žádají o prohlídky, chodí se dívat. Situace na realitním trhu se začíná malinko uklidňovat.“

Nájemní bydlení

Ke změnám dochází ale také na trhu s nájmy. Tam se nabídka kvůli příchodu ukrajinských uprchlíků snížila. „Uprchlíci potřebují někde bydlet a ti, co si tady najdou práci, nemají problém to nájemné zaplatit.“

Zájem o nájemní bydlení výrazně vzrostl především ve velkých městech a zejména v Praze, tvrdí Jan Martina z M&M reality: „Je skutečně pravda, že na každou nemovitost, kterou pronájímáme, se nám hlásí dvojnásobek, někdy i trojnásobek zájemců a to zejména z Ukrajiny.“  

Větší poptávka tak může vést k růstu cen nájmů. Ty ale podle Michala Krišky táhnou nahoru už zvýšené náklady na bydlení kvůli drahým energiím. 

Spustit audio

Související