Šipkař musí mít trefu, štěstí a dobrý zrak. Ivana Jakoubková to vše má

Ivana Jakoubková z Kamenice nad Lipou je úspěšná česká šipkařka. Má za sebou umístění na mistrovství republiky.

Loni na podzim dokonce získala třetí místo v elitní skupině TOP 12 žen republikové Grand Prix, a první místo Českého poháru. Není to ale tak dávno, kdy začínala v šipkařském klubu Těmice.

„V roce 2012 jsem začala pomáhat v pohostinství v Těmicích, kde byl klub ŠK Těmice. Občas jsem si s nimi hodila,“ vzpomíná Ivana Jakoubková na začátky své šipkařské kariéry. Tehdy jí členové klubu, samí muži, doporučili, aby se šipkám věnovala. Hraje takzvané soft šipky. „To je elektronický terč, šipky mají plastové hroty,“ vysvětluje, a ukazuje kufřík, ve kterém má šipky uložené. Oproti steelovým šipkám je rozdíl opravdu jen v hrotu. Steelové mají kovový.

Cílem Ivany Jakoubkové je v roce 2020 Mistrovství Evropy ve Španělsku

Ivana Jakoubková vybojovala v roce 2019 titul vicemistryně České republiky. V letech 2015 a 2016 závodila na Mistrovství Evropy v Chorvatsku. „Poštěstilo se nám získat páté místo,“ dodává s tím, že tři roky po sobě se pak účastnila i Mistrovství Evropy v Itálii. Jejím snem je teď v roce 2020 účast na turnaji ve Španělsku. Ráda by tam ale tentokrát jela jako členka české reprezentace. Kromě prestiže to má i ryze praktický důvod. Dosud si totiž všechny závody musela platit sama.

Šipkařský automat má závodnice i doma. Může tak trénovat kdykoli

Kvůli tréninkům si Ivana Jakoubková pořídila domu svůj vlastní šipkařský automat. „Abych si mohla, když já chci, zatrénovat,“ říká s úsměvem. Automat stojí v rohu místnosti, a před ním, v přesně stanovené vzdálenosti, je na zemi nalepená čára. „Já většinou dělám pětsetjedničku double out,“ říká šipkařka, vhazuje do stroje dvacetikorunu a vyťukává si hru na automatu. Teď už zbývá jen zvolit taktiku, postavit se za čáru a házet.    

Spustit audio