Silvestr bez chlebíčku by nebyl Silvestrem. Výrobci lahůdek si ale stěžují na nižší zájem

31. prosinec 2020 05:50

Řada z nás si neumí představit silvestrovské oslavy bez bohatého pohoštění. Ne každému se ale chce s chlebíčky a dalšími pochutinami dělat doma.

Cukrárny a lahůdkářství v celé České republice mají teď hodně práce. Lidé si objednávají chlebíčky a další občerstvení na poslední noc v roce. Oproti předcházejícím letům má ale například jedna z třebíčských provozoven objednávky nižší.

Vůně salátů…

„Něco navíc budeme mít, určitě.“ Starší muž si v třebíčské prodejně právě objednává chlebíčky na Silvestra. To hlavní se ale děje až v místnosti za prodejnou – výrobnou. Vůně salátů střídá vůně sladkostí, kupříkladu kremrolí.

Výrobna lahůdek, Třebíč

„Jsou tady mísy, jsou tady chlebíčky. Lidí přijde asi hrozně málo, spíš zase ty objednávky. Lidi už jsou naučení, že si objednat musí,“ řekla Eva Pešová.

O třetinu méně

„Je to slabší než každý rok, lidi se bojí, nechodí objednávat, řekněme o třetinu slabší než normální roky. Možná nám něco v té bídě pomáhá, že lidi nemohou nikam chodit, tak toho objednají víc domů, i tak je toho méně,“ dodal majitel provozovny Petr Kuchařík.

Výroba se nezastaví ani na Silvestra, aby si lidé mohli odnést co nejčerstvější chlebíčky.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související