Silničáři Vysočiny budou moci nově použít sůl i na silnicích u Svratky

11. listopad 2019 11:00

Krajští silničáři na Vysočině mají zaplněné sklady solí, uloženo jí tam mají okolo 21.000 tun. Sůl by jim tak mohla vystačit na celou zimu.

Po dohodě s ochránci přírody budou moci poprvé použít roztok soli i na silnicích do města Svratka v Chráněné krajinné oblasti Ždárské vrchy, ale to pouze při mimořádném zhoršení počasí. Běžně tam budou dál udržovat silnice inertním posypem.

40 kilometrů kolem Svratky

Na okruhu měřícím 40 kilometrů kolem Svratky budou silničáři moci ve výjimečných případech používat chlorid sodný skrápěný chloridem hořečnatým. Zlepšit by se tak měla sjízdnost hlavních silnic od Žďáru nad Sázavou i od Nového Města na Moravě.

Starosta Svratky František Mládek řekl, že jednání se správou CHKO o možnosti solení před časem inicioval kvůli špatným zkušenostem místních se sjízdností silnic. Podle něj teď bude záležet na tom, jak bude nový režim údržby v praxi fungovat. Podotkl, že stejně důležité je i rychlé odhrnování čerstvého sněhu, aby na nesolených vozovkách neledovatěl.

4900 kilometrů silnic na Vysočině

Krajská správa se stará o 4900 kilometrů silnic. Kromě krajských vozovek II. a III. třídy zajišťuje údržbu státních silnic I. třídy. Solit se může přibližně třetina těchto tras. V minulých pěti letech krajští silničáři v průměru za zimní sezonu upotřebili okolo 13.000 tun soli. Nejvyšší spotřeba za jednu zimu byla v tomto období 18.100 tun soli. Inertního posypu teď mají silničáři v zásobě 54.000 tun.

Zima na Vysočině

Nejnáročnější za posledních pět let byla pro krajské silničáře minulá zima, s technikou v součtu najeli 963.300 kilometrů. V zimě přelomu let 2015 a 2016 to bylo jen 485.300 kilometrů.

Zimní období pro silničáře začalo 1. listopadu. Silniční síť v kraji mají rozdělnou do 120 okruhů. Vyjet může 146 sypačů, dalších 13 starších strojů má správa v záloze. Připravených má i 43 nakladačů a traktory, radličky nebo sněhové frézy.

V Jihlavě bude podnik Služby města Jihlavy včetně chodníků zajišťovat prohrnování a sypání 500 kilometrů komunikací. Na ruční čištění schodišť, přechodů pro chodce a podobných ploch bude připraveno nastoupit až 50 lidí, uvedl mluvčí Martin Málek.

zdroj: ČTK
Spustit audio