Sigmondova naučná stezka v Plzni vás zavede i k jeskyni, ve které se ukrýval vrah Janeček

17. duben 2022

I ve velkoměstě jako je západočeská Plzeň můžete objevit malebná zákoutí a přírodní zajímavosti. Hned několik jich najdete na Sigmondově naučné stezce, která se nachází na severním okraji Plzně. Je dlouhá přibližně sedm kilometrů, vede rozlehlými lesy a má celkem 15 zastavení. Provede vás po ní žlutá turistická značka.

Pojmenovaná je po Josefu Sigmondovi, významném lesníkovi střední Evropy. „Stezka vznikla už v roce 1978, ale k jejímu oficiálnímu otevření došlo až o třicet let později, a to v roce 1998, tedy při příležitosti 130. výročí narození profesora Sigmonda,“ vysvětluje předseda Klubu českých turistů Plzeňského kraje Josef Sýkora.

Na jednom ze zastavení objevíte Sigmondovu deska. Další pak označuje Petrovskou díru, tedy jeskyni, ve které se měl údajně schovávat Janeček, poslední veřejně popravený vrah v Plzni. Další zastávka se jmenuje U četníka nebo také U řezníka. K tomuto místu se váže pověst o zavražděném řezníkovi, který se tudy vracel z trhu s penězi.

Při dalším putování narazíte na stezce na celorepublikový unikát. Nejzachovalejší kolomaznou pec u nás. Na konci naučné stezky se pak můžete pokochat pohledem na Kamenný a následně Šídlovský rybník.

Kolomazná pec

Na Sigmondovu naučnou stezku je možné se vydat jak z konečné zastávky tramvaje č. 4, tedy Košutky, tak z konečné zastávky tramvaje č. 1, čili Bolevce. Tam nedávno přibyl nový zážitkový okruh spojený se známými loutkami Spejbla a Hurvínka. Na přibližně pětikilometrové trase najdou zábavu jak děti, tak dospělí, a to v podobě informačních tabulí s nejrůznějšími úkoly zaměřenými zejména na pohyb.

Spustit audio