Sexy malinový dortík se smetanovým krémem a čokoládovou polevou od Márii Walkové z Třince

Tímhle luxusním malinovým dortíkem lžička projede jak nůž a sousto se vám rozplyne na jazyku. Je to slast. Recept přivedla k dokonalosti Mária Walková z Třince. Dortíky můžete připravit dopředu a pak už stačí jen přelít polevou, když přijde návštěva.

Malinový dortík

Ingredience na 4 kousky:

korpus:

5 vajec

250 ml cukru

5 lžic horké vody

2 lžíce oleje

250 ml hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku

poleva:

10 dkg práškové želatiny

50 ml vody na želatinu

125 ml vody na rozvar

225 g cukru

150 g hořké čokolády (min. 50% obsahu kakaa)

30 g prosátého hořkého kakaa

65 ml smetany (33% tuku)

náplň:

250 g  mascarpone

250 ml smetany na šlehání

1 želatinový ztužovač

3 lžíce moučkového cukru

400 g čerstvých malin

Postup:

Korpus: Žloutky s cukrem vymícháme v robotu do světlé pěny. Během šlehání přidáme 5 lžic horké vody a po našlehání 2 lžíce oleje. Potom už ručně promícháme a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečicí papír) a dáme péct do trouby na 15 minut při 180 °C.

Krém: Do šlehací mísy vložíme mascarpone, přidáme smetanu, cukr a želatinový ztužovač a vše v robotu našleháme do hladkého krému.

Poleva: Polevu je třeba si připravit den dopředu. Nejprve zalijeme vodou práškovou želatinu, rozmícháme a necháme nabobtnat asi 10 minut.

Do hrnce nasypeme cukr, zalijeme ho 125 ml vody a dáme vařit. Když se cukr teplem rozpustí a vznikne sladký rozvar (začne se táhnout), odstavíme ho ze sporáku. Do cukrového rozvaru nalámeme hořkou čokoládu, přidáme prosáté kakao, nalijeme smetanu a pořádně rozmícháme.

Nakonec přidáme nabobtnalou želatinu a metličkou řádně promícháme doleskla. Zrcadlovou polevu přelijeme přes cedník a rozšleháme v mixeru. Po té znovu přecedíme přes jemné sítko. Směs dáme vychladit do lednice do druhého dne. Zrcadlová poleva ztuhne a před poléváním dezertu se musí rozehřát třeba v mikrovlnné troubě.

Dortík: Na vytvoření si připravíme nejlépe malé kompotové plastové misky. Každou z nich vyložíme potravinářskou fólií. Misky naplníme do ¾ krémem, který vytáhneme do stran, abychom si udělali uvnitř důlek. Do důlku dáme čerstvé nebo mražené maliny, zakryjeme je krémem a přiklopíme vychladlým korpusem, který jsme vykrojili podle velikosti hrany misky. Překryjeme potravinářskou folií a dáme do mrazáku alespoň na 6 hodin.

Po vychladnutí dortík z misky vyklopíme a polijeme rozehřátou zrcadlovou čokoládovou polevou. Nejlépe tak, že si nad prázdnou misku položíme kovovou mřížku, na tu položíme dortík a přelijeme polevou. Přebytečná poleva tak steče do misky a nepřijde nazmar. Pokud nechceme polevu čokoládovou, místo kakaa a čokolády dáme červenou nebo žlutou potravinářskou gelovou barvu.

Dortíky můžeme ozdobit čerstvou malinou a čokoládovou ozdobou.

Mária Walková

Recept ladila, jak říká, asi rok a půl a testovala ho na své rodině. Ta ho miluje a rozhodně nikomu nestačí malé porce. Do soutěže ji lákala její sousedka asi tři měsíce, teprve pak našla odvahu a podala přihlášku.

Přivítala nás ve svém domě s talíři plnými jídla. Ani se to nedalo sníst. Každý z nás dostal snad kilogram bramborového salátu, dva druhy řízků, kuřecí paličky. Ale hlavně byla u toho jídla i natáčení velká legrace.

Mária Walková a Patrik Rozehnal