Šestnáct let žádala Sázava stát o pozemky pod zrušenou prodejnou. Koupila až teď

28. červenec 2019 06:00

V Sázavě na Žďársku skočila jedna dlouhá anabáze. Obec po šestnácti letech konečně získala od státu pozemky pod dávno zrušenou prodejnou.

Dveře do prodejny v Sázavě jsou zabezpečené visacím zámkem. Při pohled dovnitř je patrné, že se tam prodávala drogerie, potraviny.

„V roce 2003 jsme požádali Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o převod pozemků. Jenže to byl jen začátek. Dva roky nereagovali vůbec, první, co jsme dostali, byla nájemní smlouva a faktura za nájem za deset let zpátky,“ řekl Českému rozhlasu starosta František Ledvinka (KDÚ-ČSL).

Jen tři roky

Obec fakturu nezaplatila, resp. zaplatila jen za tři roky pronájmu. „V roce 2018 se rozhodli, že nám pozemky prodají.“

Za 660 metrů plochy obec zaplatila zhruba 160 tisíc korun.

Církevní restituce

Radek Ležatka, mluvčí úřadu, ale jejich postup hájí. Důvodem byly církevní restituce, kvůli kterým nebylo možné s pozemkem pod vesnickým krámem nakládat.

„Obec o tom byla informována. Až pominuly náležitosti církevních restitucí, bylo možné pozemky do vlastnictví obce převést.“

Zastupitelé Sázavy řeší, co s pozemkem a co s prodejnou. Rádi by, aby ve vsi obchod zůstal, zároveň ale mají obavy, že se v obci blízko Žďáru nad Sázavou neuživí.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související