Šestinásobná maminka: Spořit na důchod chci, nemám ale z čeho

12. listopad 2012
Zprávy z

Mezi lidmi na Vysočině se strhl obrovský zájem o penzijní připojištění. Do konce listopadu mají totiž poslední šanci uzavřít smlouvu za současných - výhodných - podmínek.

Tisíce lidí letos na Vysočině uzavřely smlouvu o penzijním připojištění. Kdo ji podepíše do konce listopadu, má zaručeny současné podmínky. Například naspořené peníze si lidé budou moci vybrat v šedesáti letech, zatímco se smlouvou uzavřenou po Novém roce na ně dosáhnou až po odchodu do důdchodu. Což bude třeba až v sedmdesáti.

Podle jihlavské finanční poradkyně Jany Krepindlové by si měli lidé začít spořit po dosažení plnoletosti: "Už v osmnácti by si měli lidé dávat stranou alespoň minimální částku. Postupem času jim to pak bude narůstat. Navíc se díky penzijnímu připojištění naučí šetřit. Stáří čeká každého z nás a tak se k tomu musíme stavět."

Šetřit na stáří by chtěla i šestinásobná maminka Jitka Žabová z Jihlavy, bohužel ale nemá z čeho. "Pobírám mateřskou a tak jsem ráda za každou korunu. Opravdu nevím, z čeho bych ty peníze brala. Potřebuju dětem kupovat jídlo a oblečení. Navíc v současné době je všechno tak drahé - elektrika, plyn. Doufám, že až mi za rok a půl mateřská skončí a já seženu práci, budu si moci penzijní připojíštění zařídit," přeje si žena.

Od Nového roku se v penzijním připojištění mění i výše státních příspěvků. "Zatímco dosud lidé od státu dostávali od padesáti do sto padesáti korun, od 1. ledna 2013 to bude mezi devadesáti a dvě stě třiceti," uvedla Jana Krepindlová. Na dvě stě třicet korun ovšem dosáhne pouze ten, kdo si bude měsíčně spořit tisíc korun. "A kdo nebude na fondy dávat alespoň tři sta korun měsíčně, nebude mít na státní příspěvek vůbec nárok," doplnila finanční poradkyně.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio