Servírka: V okýnku jsem si připadala jako ve fast foodu, s lidmi je to v restauraci lepší

18. květen 2021 05:00

Předzahrádky a venkovní prostory restaurací jsou znovu otevřené. I přes nepřízeň počasí hned první den lidé přišli a byli spokojeni.

„Hezky, máme tam první stůl, to je super,“ reaguje personál jihlavské restaurace na první hosty, kteří letos dorazili na venkovní terasu. Byly mezi nimi i Jitka a Ada. „Hodně jsme se těšily, mně to z plastových obalů nechutná, my sem chodíme na oběd pravidelně, máme tady firmu, takže to máme dobrý. Celou dobu se takhle stravujeme, jenom v tom plastu.“

Ani testy zákaznice řešit nemusely, obě totiž nedávno covid prodělaly.

Přípravy na otevření

Zatímco strávníci musí mít připravené pouze potvrzení o negativním testování, očkování, či prodělané nemoci, personálu restaurace zabraly přípravy na otevření terasy prakticky celý víkend. „Plán, že sem přijdu pomoct na dvě, tři hodiny nevyšel, přišla jsem ve dvanáct a odcházela v sedm, bylo to náročný,“ popisuje servírka Karolína Vyhlídalová svůj nedělní program.

Přípravy byly složitější, protože posledního půl roku vydávala restaurace jídlo pouze do krabiček, vysvětluje spolu s kolegyní Simonou Kloudovou. „Velký úklid, vyleštit všechny talíře, skleničky, příbory, všechny půllitry, dát do kupy všechny lednice, vrátit hodně prošlého zboží.“

„Chybělo nám to no, ti lidé, přišla jsem si jak v nějakým fast foodu, jenom vydávat do krabiček a s taškami, bylo to takový divný.“

Přípravy terasy

Přípravy samotné terasy pak už tak byly pro majitele podniku Bohumila Nováčka prakticky to nejmenší. „Každý rok musíme nakoupit nová prkna, vyměnit je, natřít, sestavit nábytek, každý rok se to dělá stejně.“

I když se v posledních měsících nemohli lidé v restauraci posadit, úbytek zákazníků Bohumil Nováček nezaznamenal. Naopak zejména v době obědů vydal jeho podnik víc jídel než za běžného provozu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související