Senioři v domovech a jejich ošetřovatelé dostávají vakcíny. Lidé nad 80 let se budou registrovat

14. leden 2021 15:40

V pátek 15. ledna začne registrace k očkování pro nemoci covid-19 pro seniory nad 80 let věku. V pobytových sociálních zařízení už se očkuje.

Lidé starší 80 let se budou moci od pátku registrovat k očkování pro nemoci covid-19. Samotné plošné očkování začne patrně v únoru. 1. února začne registrace pro ostatní obyvatele České republiky. Přednost by měli mít lidé nemocní – diabetici, onkologičtí pacienti, lidé s vysokým tlakem.

Na Vysočině mají podle představitelů kraje vzniknout velká očkovací centra. V Pelhřimově by to měl být KD Máj, v Jihlavě se uvažuje o hale Tenis centra.

Zatím se očkuje vakcínou od firem Phizer a BioNTech, která vyžaduje dvě dávky zhruba tři týdny po sobě. Pak každý očkovaný dostane potvrzení. Zřejmě během jara vznikne mezinárodní registr a k dispozici budou mezinárodní očkovací průkazy.

Domovy pro seniory

Očkovat na Vysočině se už začalo v domovech pro seniory a ostatních pobytových sociálních službách. Například ve Žďáře nad Sázavou projevilo zájem o očkování asi 75 procent klientů, z obsluhujícího personálu je to asi polovina.

Očkování ve Žďáře nad Sázavou zajišťuje mobilní výjezdový tým z nemocnice v Novém Městě na Moravě. V pátek se zdravotníci chystají do Velké Bíteše a očkovat budou i příští týden.

Celkem má na Vysočině zájem o vakcínu 3700 klientů sociálních služeb a asi 2000 zaměstnanců, kteří o ně pečují.

autoři: František Jirků , Daniela Brychtová , mik
Spustit audio