Senior se díky Ježíškovým vnoučatům dostal do jaderné elektrárny. Splnil se mu tak dávný sen

19. prosinec 2019

Splněný sen znamená pro každého něco jiného. Mezi přáními pro Ježíškova vnoučata se objevila i návštěva jaderné elektrárny.

Václav Nesiba z domu s pečovatelskou službou v Hrotovicích z okna dohlédne na chladící věže jaderné elektrárny Dukovany a moc se chtěl podívat dovnitř a zblízka vidět její provoz na vlastní oči.

Splněná přání

Vinou cukrovky přišel o levou nohu, a chodí s protézou. S berlemi však nadšeně absolvoval téměř tříhodinovou prohlídku, a to díky dárkyni Janě Štefánkové, která pracuje v Jaderné elektrárně Dukovany. „Ježíškova vnoučata znám, ale nestíhám kvůli pracovnímu vytížení sledovat všechno, navíc ta přání rychle mizí, tak jsem byla ráda, když mi na pana Nesibu dala tip kamarádka z Oblastní charity,“ usmívá se Jana Štefánková, která prohlídku s radostí zprostředkovala, podobně jako před dvěma lety jiné přání z Ježíškových vnoučat, projížďku elektromobilem.

Vstup do chráněného prostoru

Společně s Václavem Nesibou absolvuje průchod mnoha bezpečnostními kontrolami, turnikety a rámy také mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Znalosti návštěvníka jej ohromují, protože ten klade jeden poučený dotaz za druhým. „Zajímám se o to, protože jsem elektrotechniku studoval, ale pracoval jsem celý život u spojů, takže jsem neměl příležitost se do elektrárny podívat,“ říká Václav Nesiba na vysvětlenou. Transformátor, strojovna, i simulátor řídícího centra, všude pozorně naslouchá a všechno si prohlíží. Dokonce si vyzkouší zmáčknout tlačítko, kterým se elektrárna v případě nutnosti může odstavit.

„Všechno to znám z obrázků, mám to naštudovaný, mám učebnice jaderné techniky, četl jsem toho spoustu, ale až teď jsem to konečně viděl v provozu. Byl to krásný zážitek,“ uzavírá obdarovaný senior.