Sen o růžových kalhotkách. Sexuální deviant kriminalistům unikal skoro šest let

Obtěžuje školačky na sídlištích ve Frýdku-Místku a v Českém Těšíně. Nejdříve je pouze osahává a chce, aby mu ukázaly spodní kalhotky. Postupem času si ale troufá víc a víc…

Účinkují: Lukáš Příkazký, Kamila Špráchalová, Ctirad Götz, Markéta Hausnerová, Barbora Kouklíková, Ivan Řezáč, Viktorie Hrachovcová, Justýna Hrazdirová, Anežka Rösslerová
Scénář: Jitka Škápíková
Režie: Jaroslav Kodeš
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 7. 11. 2018

Je 22. listopadu 2007 a desetiletá školačka na sídlišti ve Frýdku-Místku s bušícím srdcem vyběhne do patra a zabouchne za sebou dveře. Dole v přízemí ji před chvilkou cizí muž přitlačil ke zdi, osahával, líbal na krk a snažil se ji přimět, aby mu ukázala kalhotky. Prý jestli jsou růžové…

Beze stopy

V následujících měsících se začaly případy s podobným scénářem množit. Kriminalistům svědectví vystrašených školaček nepomohlo, popis pachatele se různil. Žádné průkazné stopy nenašli nikdy ani na místě činu, přepadení trvalo vždy jen několik málo minut. Pokaždé, když dívka začala křičet, mladík se lekl a utekl.

Během půl roku pět případů. Pachateli se postupně podařilo vymyslet záminku, jak se s dívkami dostat k nim do bytu – vyjede s nimi výtahem do patra a poprosí je o možnost dojít si u nich na záchod. A funguje to překvapivě snadno. Vyšetřovatelům je jasné, že s každým dalším případem stoupá nebezpečí, že sexuální útoky budou stále agresivnější.

Usvědčen

Pak útoky na pět let zcela ustaly. Až do března 2013, kdy matka desetileté školačky oznámila sexuální obtěžování své dcery a popsala kriminalistům scénář činu, který už důvěrně znali z minulosti. Díky revitalizaci panelových domů ale měli tentokrát k dispozici záznam z bezpečnostní kamery, na kterém byla zachycena dívka i s útočníkem. Jeden z policistů ho ihned poznal.

Student pedagogiky Igor Kusák se přiznal už při prvním výslechu nejen k poslednímu případu, ale i k pěti předchozím. Vypověděl, že ho od dětství pronásledovaly sny, v nichž figurovala devítiletá sestřenice v růžových kalhotkách. Vzrušovaly ho. Snažil se tomu bránit, ale odbornou pomoc nevyhledal. Věřil, že deviaci zvládne.

Marný boj

S útoky přestal poté, co zjistil, že jednu z napadených dívek má na hodiny tělocviku. Lekl se. Trápilo ho svědomí. Dívkám prý ublížit nechtěl. Přesto na jaře 2013 podlehl pokušení znovu, tentokrát měl vůli oslabenou alkoholem a marihuanou.

Třicetiletý vystudovaný učitel byl odsouzen k šesti letům ve věznici s ostrahou a zároveň mu byla uložena ochranná psychiatricko-sexuologická léčba.

autoři: Jitka Škápíková , and
Spustit audio

Související