Sehnat v Jihlavě slušný byt, je pro Romy téměř nemožné

10. říjen 2011
Zprávy z

Sehnat slušný podnájem, je pro Romy v Jihlavě nadlidský výkon. Několikačlenné rodiny se tak tísní v malých pokojích po ubytovnách nebo v nechvalně známých holobytech na Havaji.

Pro Romy je v krajském městě těžké, sehnat si slušný byt. Tvrdí to alespoň některé rodiny, které musejí žít v ubytovně Na Slunci nebo v holobytech na Havaji. Podnájem se marně snažila najít i mladá maminka Zdenka Gaborová, která momentálně žije v ubytovně Na Slunci. Dvě malé děti tam s manželem vychovává na 36 metrech čtverečních a čas od času u nich přespává ještě její sestra. "Chtěla bych něco většího, několikrát jsem se už po bytech ptala a obvolávala je. Bohužel to ale nedopadlo. Jakmile někdo uslyší, že jsem Romka, ihned mě odmítne. Ale my jsme slušná rodina, nechápu, proč nás všichni hází do jednoho pytle," postěžovala si Zdenka Gaborová.
Stejně je na tom i mladá maminka, která své čtyři děti vychovává s manželem v holobytech na jihlavské Havaji. "Neteče tady ani teplá voda. Kdybysme si neudělali záchod, doteď tu máme turecký. V zimě nám tady bývá hrozná zima a ta plíseň, to je něco hroznýho. Je až do půlky stěn, navíc mé dvě děti jsou astmatici. Chtěla bych jít jinam, ale protože jsme Romové, nikde nás nechtějí," řekla Regionu.
To, že pro Romy je daleko těžší sehnat slušný byt než pro ostatní, potvrdil i Lukáš Zavřel ze sdružení C.A.F.E., které s lidmi ve vyloučených komunitách pracuje. "Je to několikanásobně složitější, to mi věřte. Ne všichni Romové jsou ale špatní," uvedl Zavřel.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio