Sedm let studia Talmudu. Inspirace proroka Jeremiáše. Nová kniha Každému jeho Izrael

12. leden 2020

Na začátku letošího roku skončil více než sedmiletý běh koordinovaného společného studia Talmudu, do kterého se zapojily statisíce zájemců. O tomto pozoruhodném celosvětovém projektu přináší v magazínu Šalom alejchem podrobnosti Jan Fingerland.

Čtěte také

Starozákonná prorok Jeremiáš má svou silnou odezvu v umění. Jeho postava inspirovala v první polovině minulého století dva německy píšící autory. Zatímco Stefan Zweig ve svém díle odrážel běsy první světové války, pražský rodák Franz Werfel v románu reflektoval hrozbu holokaustu. Martina Pouchlá přibližuje obě díla v rozhovoru s germanistkou z Univerzity Palackého v Olomouci Ingeborg Fialovou.

Každému jeho Izrael je název knihy, kterou před nedávnem vydala jako svoji prvotninu  právnička Hana Frištenská-Štarková. Autorka, jejíž otec byl Žid, vypráví příběhy tří reálných lidí, kteří se narodili a kus  života prožili v bývalém Československu.

Do jejich osudů zasáhla druhá světová válka a na další životní cestě v nich sehrál významnou roli Izrael. Všichni tři již zemřeli, a proto je jejich osud uzavřený, završený a viditelný ve své celistvosti. S autorkou mluvila Daniela Brůhová.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , ehů
Spustit audio