Sedm korun za kubík. Takový je rozdíl ve dvou vesnicích na pomezí Třebíčska a Žďárska

23. červen 2017
Zprávy z

Obce Oslavice a Rudíkov jsou od sebe vzdálené jen několik málo kilometrů a dost možná se místní obyvatelé znají. V čem je ale rozdíl, to je cena vody. Obě obce berou vodu ze stejného řadu, který vychází z přehrady Mostiště. Ovšem v Oslavicích lidé za kubík zaplatí téměř 95 korun, zatímco v Rudíkově přes 88 korun.

Voda v jihovýchodní části Vysočiny pochází z velké části z přehrady Mostiště a úpravny u její hráze. Dokonce vodovodní řad spravuje jedna jediná společnost – firma VAS. Na Třebíčsku ale stojí kubík pitné vody 88 korun a 37 haléřů, na Žďársku potom 94 korun a 90 haléřů.

„To je divný, vždyť je to jedna firma,“ podivuje se paní Vlastimila z Oslavičky. „Platíme hodně, to je fakt. A tohle jsem vůbec nevěděl. Ten svazek přeci určuje jednu cenu, ne? Přitom je to stejná voda,“ ptá se František Mejzlík z Oslavice.

Cenu vody určuje Vodárenská akciová společnost (VAS). Podle Ivy Šebkové, mluvčí, záleží na počtu zásobovaných obyvatel v daném regionu, v tomto případě okrese a to určuje cenu.

„My na Třebíčsku máme více obyvatel, je tam spotřebováno více vody, proto je ta cena nižší,“ vysvětlila mluvčí. „Cena je kalkulována pro tu danou oblast a ty podmínky jsou všude jiné.“

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio