Secvičit děti od šesti do patnácti let je těžké. Na sletu ale ze sebe třebíčští Sokolové vydají to nejlepší

23. květen 2018

V sobotu 26. května 2018 se na hřišti u sportovní haly Leopolda Pokorného v Třebíči koná krajské kolo XVI. všesokolského sletu. Na trávník postupně nastoupí osm set cvičenců. Nejpočetnější skupinu tvoří děti ve skladbě Cirkus.

Český Sokol letos na začátku července pořádá šestnáctý všesokolský slet. Předcházejí mu krajská a župní kola. Na Vysočině se koná právě v Třebíči. Cvičenci své skladby už týdny v tělocvičně poctivě nacvičují. Důležité je ale zkusit si i trávník. V neděli 20. května na něj vyběhly děti, aby si vyzkoušely skladbu Cirkus. „Je to skladba pro žactvo a mám tu od šestiletých po patnáctileté,“ představuje své svěřence vedoucí nácviku Oleg Šalbaba. S úsměvem přiznává, že je to často těžká práce, přimět děti ke společné práci.

Při skladbě Cirkus děti používají kvádrové žíněnky. Tvoří z nich i skluzavky

Na nedělní nácvik si už některé děti vzaly na sebe oficiální sletové dresy. Ostatní si je zřejmě šetří na den D. „Vychází to z oficiálního znaku XVI. všesokolského sletu. Jsou to propletené stuhy. Holky mají na sobě červené dresy, šortky a bílé sukénky,“ popisuje cvičitel. Chlapci mají bílá tílka a tmavé kalhoty. Důležitým cvičebním prvkem skladby Cirkus jsou jakési podlouhlé žíněnkové kvádry. „Jmenuje se to RinoSet, a po slepení se z toho udělá malé podium, dělají se na tom gymnastické prvky,“ vysvětluje Oleg Šalbaba.

Dětem se líbí hudba i gymnastické prvky, které musí zvládat

„Třeba spojíme všechny žíněnky k sobě a dva lidi si stoupnou nahoru a ostatní je zvedají nad sebe,“ popisuje jeden z gymnastických prvků skladby Cirkus malý Želmír. On je tím, kterého statní na žíněnce zvedají, a je na něm vidět, že ho cvičení baví. Šimon si zase pochvaluje hudbu. „My děláme na takovou písničku, úplně dobrou skladbu, mně se líbí hodně,“ říká. „Jsou dobří. Naučit se to, je hodně náročný, ta skladba je dlouhá. Ty mladší děcka jsou fakt šikovný,“ chválí přihlížející otec Martin Beneš.

Vrcholem letošního sletu bude pro třebíčské děti cvičení v Praze

Většina dětí, které skladbu Cirkus cvičí v Třebíči, pojede i na velký slet do Prahy. Jejich dospělí průvodci se vůbec nebojí o to, jak dopadne cvičení na hřišti. To je prý třešnička na dortu. Nejnáročnější budou organizační záležitosti, jako jsou třeba přesuny dětí po městě.

Spustit audio