Se Zetorem 25 se vydal až na polské pobřeží. Ujel přes 800 kilometrů

15. srpen 2016

OBSAHUJE FOTOGALERII! Na začátku byla myšlenka jet na sraz na vlastní pěst. A také to byl nápad jeho ženy. S sebou měli i šestiletého synka. Dalo by se říci, že to pro ně byl zprvu jen rodinný výlet a chuť zkusit, co traktor dokáže. Nakonec je z toho pro Martina Havelku ze Škrdlovic veliký úspěch.

Se svým Zetorem 25 bez střechy absolvoval cestu na sraz traktorů - veteránů ze Škrdlovic na Vysočině až do přímořského města Lazy v Polsku.

Jel v bouřce, dešti, ale měl s sebou v doprovodu velikou podporu. Nejen svou rodinu, ale také statisíce fanoušků, kteří ho sledovali až do cíle.

Policejní doprovod

„Spousta Poláků mi začala fandit, sledovali celou mou cestu,“ zmínil milovník Zetorů. Nad jeho cestou převzalo patronát Velvyslanectví České republiky ve Varšavě. A do konečné destinace v Polsku dorazil za policejního doprovodu spolu s dalšími účastníky setkání veteránů.

Martin Havelka ze Škrdlovic se Zetorem 25

„Polská policie si mě akorát vyfotila, jiné komplikace jsem s nimi neměl,“ dodává Havelka. Po příjezdu následovalo slavnostní zahájení setkání historických farmářských strojů. A Martin Havelka ze Škrdlovic se stal prvním Čechem, který se rozhodl jet na jak se říká na vlastní pěst.

Jen prasklá žárovka

Ujel osm set kilometrů, spotřeboval 90 litrů nafty a jediná závada, kterou musel odstranit? „Jednu žárovku v zadním světle jsem musel vyměnit,“ usmívá se Martin.

Rozhodně to není jeho poslední výprava. Martin Havelka by rád ujel se svým Zetorem tisíc kilometrů. A také se chystá na traktoru do Alp, což opět bere jako velkou výzvu, na kterou se bude muset dobře připravit.

Spustit audio