Se šípkovou? Se zelím? Pokud se rozhodnete pro první variantu, můžete si šípky na omáčku vypěstovat na zahradě

30. září 2022

Známé dilema, které řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek, se týká přípravy kance. A může být na pořadu dne i ve vaší kuchyni. Ať si budete chtít uvařit šípkovou omáčku k čemukoliv, budete potřebovat šípky. Které se na omáčku hodí? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Na podzim zrají šípky. Je v nich spousta vitamínů a je škoda, že si jich málo všímáme. Zejména pokud jde o druhy růží, které mají větší šípky. Růže svraskalá (Rosa rugosa) s fialovými květy, a růže jablíčková (Rosa pomifera) Karpatia s jednoduchými růžovými. Obě se na vaření hodí.

A obě výše zmíněné růže se dají vcelku dobře množit. Růže svraskalá se rozrůstá podzemními oddenky nebo se očkuje na podnožový šípek. První varianta se hodí tam, kde má rostlina zarůst určitou partii zahrady, svahu nebo záhonu, třeba v městském parku. Druhá varianta množení je vhodná pro místo, kde má růže zůstat na jednom místě a nerozrůstat se.

Karpatia, růže jablíčková, se zpravidla jen očkuje. Můžete ji množit jako ostatní růže, potápěním nových výhonů, nebo i řízkováním. Za dva roky už dává solidní výnosy.

O obě se pečuje jako o běžné růže, Rosa rugosa kvete opakovaně, tvoří šípky postupně, od léta. Růže jablíčková kvete jen jednou, v červenci, šípky dozrávají najednou.

Šípky obou mají bohaté dužnaté oplodí, dobře se zbavují semínek i chloupků. A pokud se s vybíráním semínek nechcete párat, stačí šípky rozvařit pokrájené a pak propasírovat přes husté sítko. A ze šípkové hmoty připravit čaj, marmeládu nebo omáčku.“

Spustit audio

Související