Schmitzer s Mrkvičkou se před kamerou setkali až u Staříků. Hledali jsme tvrdé chlápky, říkají tvůrci

8. březen 2020

Herec a písničkář Jiří Schmitzer sice oslavil sedmdesáté narozeniny, přesto ho ve filmu Staříci museli ještě nalíčit, aby vypadal o deset let starší. Za titulní roli válečného veterána, který do Česka přiletí z Ameriky zjednat pořádek tam, kde justice nedosáhla, získal Českého lva v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Filmový debut režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka vznikl na motivy skutečných událostí. Osmdesátiletý bývalý komunistický vězeň v podání Jiřího Schmitzera přiletí do Česka pomstít své kamarády. Na cestu pomsty se s ním vydává jeho přítel z dob před emigrací, kterého ztvárnil Ladislav Mrkvička.

Na své cestě čelí nejen morálním otázkám viny a trestu, ale taky třeba bolesti kloubů nebo bojují s nepohyblivostí, která poutá jednoho z mstitelů na kolečkové křeslo.

„Když jsem přišel do maskérny poprvé, tak mě začali zkoušet, lepili mi nějakou gumu na obličej, odbarvili mě, a říkal jsem, že to není špatný, asi vypadám docela dobře… Pak přišel kolega Mrkvička, myslel jsem si, že je starší o deset let, ale jemu to udělali taky. Tak mi to zkazilo radost,“ usmíval se v rozhovoru pro Český rozhlas sedmdesátiletý Schmitzer.

Čtěte také

Právě věk byl důvodem, proč pochyboval o tom, jestli se náročné přípravy celovečerního snímku, který často zahrnuje taky noční natáčení, vůbec zúčastnit. „Scénář byl dobře napsaný. A za druhé, pokud chcete nějakým způsobem informovat mladší generace, tak dokument na to nestačí, musíte to udělat vždy přes nějaký dobře zpracovaný příběh,“ vysvětloval herec

Vtiskli dialogům život

Scénář k filmu vznikal specifickým způsobem – Dušek s Provazníkem chodili po zahradě staré vily s diktafonem a mluvili dikcí staříků, kteří chystají atentát na komunistického prokurátora v domově důchodců. Právě tak se snažili vtisknout dialogům potřebný život.  

A ačkoli film není komedie, obsahuje absurdní prvky nebo křehký humor. „Kdysi jsme si definovali svoji tvůrčí metodu jako mix empatie a ironie. A to jsme dodrželi: ironii s pochopením vůči situaci starých lidí, kteří prožili neuvěřitelné věci a vydávají se na strastiplnou cestu,“ přibližují tvůrci road movie

Jen tak před něčím se nezlomí

Protože tvůrci potřebovali do filmu starší herce věrohodné pro roli politických vězňů a tvrdých chlápků, kteří se jen tak před něčím nezlomí, vybrali si právě Jiřího Schmitzera s Ladislavem Mrkvičkou. A byla to skvělá volba. Oba herci za výkony získali sošky Českého lva, Schmitzer za hlavní roli a Mrkvička za vedlejší.

Český lev ze zákulisí
Každého z vítězů sošky zpovídala naše moderátorka Lucie Výborná. Podívejte se na bezprostřední rozhovory s filmaři a herci ze zákulisí na youtube kanálu Radiožurnálu.

Oba známí herci se sice před natáčením znali, v žádném velkém filmu ale spolu nehráli, a podle Provazníka je „vlastně pozoruhodné, že se takoví harcovníci setkali až nyní na natáčení Staříků“.

Ačkoliv Schmitzer celovečerní filmy odmítá, tuto roli vzal s tím, že se nejdříve udělají kamerové zkoušky, po kterých se sám rozhodne. U Mrkvičky pak jde o výborný comeback. „Myslíme si, že to dopadlo velmi dobře. Oba jsou ve filmu skvělí,“ shodli se Dušek s Provazníkem.

autoři: Jan Bílek , prh

Související