Sběratel mayovek Jan Koten: Když jsem poprvé viděl film s Vinetuem, plakal jsem

24. únor 2012

V sobotu 25. února na den narození Karla Maye ve Velkém Meziříčí začíná výstava na počest slavného spisovatele dobrodružných románů. Připravoval ji Jan Koten, který má doma nejrůznější mayovské klenoty.

„Bylo mi šest let a tatínek mě vzal do kina na film Vinetou: Poslední výstřel,“ vzpomíná na svoje první setkání s Karlem Mayem velkomeziříčský sběratel. „Když film končil a Vinnetoua zastřelili, usedavě jsem plakal. A plakal jsem ještě na ulici, takže tatínkovi bylo trapně, vypadalo to totiž, že mě bije. A slíbil mi, že mě do kina zase vezme, abych pochopil, že to je jen film.“
Tak začala velká láska, která vedla k obrovské sbírce předmětů spojených s knížkami a filmy podle předlohy Karla Maye. Jan Koten má například makety všech Vinnetouvých pušek, vzácné tisky prvních Mayových knih. Třeba tu českou z konce 19. století nebo první německá vydání ještě za spisovatelova života.
Ty nejzajímavější budou až do konce března k vidění právě na velkomeziříčské výstavě.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.