Sázavu by mohlo lemovat ještě více cyklostezek. Záměrů je několik

27. květen 2018 06:10

Na Havlíčkobrodsku obce mapují možnosti prodloužení cyklostezky v údolí řeky Sázavy. Svazek obcí mikroregionu Světelsko zadal zpracování vyhledávací studie pro novou zpevněnou stezku měřící okolo sedmi kilometrů, která by mohla vést říčním údolím mezi Světlou nad Sázavou a Okrouhlicí.

„Trasa je plánovaná tak, aby šla v okolí řeky. Odklánět se budeme minimálně,“ uvedl Jaroslav Štefáček, starosta obce Příseka.

Na vypracování studie dostal mikroregion nyní od kraje dotaci 70 tisíc, jež pokryje zhruba polovinu nákladů. Pokud se prokáže, že jde o uskutečnitelný projekt, poslouží studie jako podklad pro zpracování další projektové dokumentace. Cyklostezka by měla sloužit turistům i místním lidem při cestě do práce. „Je to běh na dlouhou trať, terén je složitý,“ řekl Štefáček k možnému uskutečnění záměru. Peníze na stavbu by se obce snažily najít v dotačních programech.

Podél Sázavy už na Vysočině kromě území měst vede populární devítikilometrová cyklostezka z Přibyslavi do obce Sázava na Žďársku, vznikla v místě bývalé železniční tratě. Další cyklostezku využívají jezdci na kolech při cestě ze Světlé nad Sázavou směrem k Ledči nad Sázavou. Zatím měří asi šest kilometrů a končí ve Smrčné, na hranici přírodní rezervace Stvořidla. Světelská radnice už dřív představila záměr udělat i zbývající část stezky přes Stvořidla, ale u tohoto projektu zatím nenastala shoda s krajským odborem životního prostředí.

Další vyhledávací studii na vytvoření 25 kilometrů dlouhé cyklostezky poblíž řeky Sázavy nechala nedávno vypracovat havlíčkobrodská radnice. Tato cyklostezka by propojila Okrouhlici, Havlíčkův Brod a Přibyslav.

Mezi starosty v regionu se mluví o dlouhodobé vizi vybudovat cyklostezku v údolí řeky Sázavy od Žďáru nad Sázavou až k soutoku Sázavy s Vltavou u středočeské Davle.

zdroj: ČTK
Spustit audio