Sauna na vodě, stodola, maringotka. Čechy při trávení dovolené lákají netradiční místa

25. duben 2022 08:00

Turisté přijíždějící na Vysočinu mají možnost vybírat ze stále větší nabídky netradičních forem ubytování a zážitků. Příkladem je opuštěný lom u Lipnice nad Sázavou. 

Už jste slyšeli o tzv. glampingu? Cizí název znamená netradiční kempování v přírodě, obvykle v nějakém stylovém objektu. A právě těchto netradičních forem ubytování je na Vysočině stále více. 

Zastrčené útočiště

„Když jsme to tady objevili, hledali jsme možnost, jak to využít. Našli jsme architekty a s jejich pomocí postavili tuhle plovoucí saunu.“ Michal Čepek nás provází místem, které se v českém překladu nazývá Zastrčené útočiště. 

Tento název místo dokonale vystihuje, bez pořádné navigace tam není možné natrefit. „Nejdřív jsme přišli s nápadem sauny, pak jsme si říkali, že tady bude hezké nějaké ubytování. Udělali jsme tady relaxační oázu.“ Zájem je podle Michala Čepka veliký, měsíce dopředu je obsazeno. 

Netradiční místa

Plovoucí sauna u Lipnice nad Sázavou ale není jedinou formou netradičního ubytování na Vysočině. Turisté tu najedou nocleh například v dřevěném domečku na stromě, v maringotce nebo stodole. 

Podle ředitelky krajské příspěvkové organizace Vysočina Tourism Olgy Königové se nabídka takových forem ubytování v poslední době rozrůstá. „Aktuální trend ukazuje, že se cestovní ruch přesouvá z velkých měst do periferií, do přírody.“

Podle Königové navíc tyto netradiční formy ubytování můžou na Vysočinu přitáhnou nové turisty, kteří hledají něco neobvyklého. Také proto se chce Vysočina Tourism zaměřit na jejich propagaci. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio