Sanatorium na Buchtově kopci bude zřejmě dál sloužit potřebným

20. březen 2015
Zprávy z

Někdejší léčebna na Buchtově kopci na Žďársku bude mít konečně nového majitele. Kraj Vysočina ji nechal zavřít na konci roku 2011. Tehdy prostory obývali dlouhodobě nemocní a pacienti s plicními neduhy. Od té doby se hledá vhodný zájemce.

Kraj totiž odmítl tehdy zařízení z ekonomických důvodů provozovat. Pacienty následně rozvezli do nemocnice v Novém Městě na Moravě a plicní léčebny v Humpolci.

Po několika pokusech se aktuálně objevila společnost Finance Prosperity Holding, která za areál na Buchtově kopci už zaplatila. Potvrdil nám to její jednatel Ivo Spálený. „Měly by být odeslané peníze,“ řekl Českému rozhlasu Spálený. „Původní záměr byl, že se tam budou stavět seniorské domy, zařízení pro seniory. Další záměr je, že tam k tomu bude komplexní rehabilitační centrum,“ dodal.

Kraj Vysočina je ústy hejtmanova náměstka Vladimíra Novotného připraven podepsat smlouvu, až ale bude mít na účtech peníze. „Čerstvá informace z tohoto týdne je, že společnost slíbila, že odesílá peníze,“ řekl Novotný s tím, že stvrzení obchodu bude ihned následovat.

autoři: mik , Martina Kovaříková , Andrea Kratochvílová
Spustit audio