Šalotka, topinambur, česnek. Pro biohospodáře žádný problém ani na drsné Vysočině

8. květen 2014

Když Pospíšilovi restituovali rodinné pozemky, rozhodli se, že budou hospodařit tradičně, bez chemie. Pěstují zeleninu, mák, brambory, nově teď vysázeli ovocný sad a chystají se i na jahody. Dobře znají, co je to vstávat ve čtyři hodiny ráno, ale určitě by neměnili.

Na polích nad Holubí Zhoří se to už zelená. Mezi záhony pilně pracují pomocníci s motyčkami. Biohospodaření je totiž právě o ruční práci. Ale také o různorodosti. Jejich pole nejsou lány s jednou jedinou plodinou. Pěstují brambory, topinambur, mák, česnek, šalotku a další zeleninu. „Máme tak pestrý osevní postup, že vždycky něco vyroste. Nejsme závislí na jedné plodině, která by nám vybouchla. Vždycky něco naroste,“ říká farmářka Ludmila Pospíšilová.

Biofarmář nemůže používat žádnou chemii. Se škůdci tak Pospíšilovi bojují tradičně, stejně jako jejich předkové. Vsadili na to, že příroda si vždycky poradí. „Mšice nejsou ani tak velký problém, protože kolik je mšic, tolik je berušek. Hrozně důležité je, aby tady byly ty pangejty plné všelijakého plevelu. Na tom žijí predátoři, kteří požírají škůdce. Je to takový koloběh,“ vysvětluje farmářka. „Horší jsou košťáloviny. Ty zakrýváme netkanou textilií,“ doplňuje.

„Sázíme to, čemu se tady daří a hlavně to, na co jsou zvyklí naši odběratelé. Musíme vypěstovat podle jejich chutě naše produkty,“ říká Ludmila Pospíšilová. Lidé sice ze začátku nadávají na vyšší ceny biozeleniny, když ale ochutnají, nechtějí jinou. „Naše mrkev chutná jako mrkev a brambora jako brambora,“ s úsměvem uzavírá mladá farmářka.

Spustit audio