S péčí o vinohrady na jihu Moravy by v budoucnu mohly pomoct speciální drony

Nad vinicemi v Popicích na Břeclavsku tento týden kroužil speciální dron. Snímkoval keře révy vinné, sbíral data o teplotě, suchu a také růstu.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně chtějí v budoucnu díky bezpilotním letounům pomoci vinařům například v detekci chorob nebo také zvýšení produkce hroznů.

„Máme tři typy kamer – klasický fotoaparát, multispektrální a termo kameru. A ty vinice se fotí všemi třemi druhy,“ popisuje operátor dronů Michal Studený. Dron létá zhruba 75 metrů vysoko, fotí do paměti zařízení, odkud je potřeba získané snímky stáhnout.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně snímkovali vinice se speciálním dronem

„Z těch růstových snímků vidíme, kde to neroste, kde by byla potřebná závlaha, kde je potřeba nějaké hnojivo. Budeme dál zkoušet ještě další indexy, aby se daly detekovat keře, který trpí chorobami,“ vysvětluje Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity.

„Jestliže budeme vidět, že v jedné části vinohradu máme porost zdravý a ve druhé části vinohradu máme porost, který bojuje s nějakou infekcí, kterou ještě pouhým okem nevidíme, tak jsme schopni v té problematické části zasáhnout,“ dodává místní vinohradník Roman Slouk a věří, že snímkování vinohradů bude mít do budoucna smysl.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio