S parodontózou se můžete trápit už od mládí, říká Taťána Vrbková

14. duben 2014
Dobré odpoledne

Nemáte-li zuby nadměrně kazivé, může vás trápit jiná věc - parodontitida neboli zánět parodontu. To je vlastně závěsný aparát zubu, který tvoří dáseň, vazy, jež ho drží v kosti a samotná kost.

Rozpad parodontu probíhá autoimunitním procesem. Podle zubní lékařky Taťány Vrbkové se juvenilní chronická parodontitida může objevit už u mladých lidí, onemocnět je možné klidně i kolem dvacátého roku věku. Tehdy si nemocní všimnou první viklavosti a zvláštních pohybů zubů, přestože jinak jsou zuby zdravé.

Tomuto druhu parodontózy nejde předcházet, jak vysvětluje Taťána Vrbková: „Je to jako cukrovka, nemoc, kterou neovlivníme a můžeme pouze mírnit její následky a stabilizovat formu tohoto onemocnění.“

Podle zubní lékařky je bezpodmínečně nutné, aby lidé trpící zánětem parodontu pravidelně navštěvovali dentální hygienistku: „Správná technika čištění zubů může hodně pomoci.“ Je nutné také udělat rentgen zubů, aby bylo vidět, zda je zasažena kost a jaký je stav dásně, z rentgenu je také vidět, zda nevzniká nějaké chronické onemocnění.

Od hygienistky se dozvíme, že zubní pasta proti paradontóze obvykle ani tolik nepomáhá, protože zde záleží hlavně na zubním kartáčku, správným pomůckám na čištění zubů a správné technice čištění. „Každý šmejdí kartáčkem v puse dlouho, ale ne vždy správně. Nezapomínejme, že plošek k vyčištění je u každého zubu pět,“ připomíná Taťána Vrbková, „je to tedy velice složitý, až umělecký úkon a k tomu potřebujeme dobrého učitele.“

Existuje ještě další druh parodontitidy, kdy lidem krvácejí dásně, a přesto nemají problémy s vypadáváním zubů. Taťána Vrbková vysvětluje, že to může být ze zubního kamene, který utlačuje dáseň nebo ze zubního plaku kolem zubu, ale i z nevhodně udělané výplně nebo korunky: „V takovém případě by měl zubní lékař zhotovit korunku nebo výplň novou.“

Taťána Vrbková dodává, že záněty dásní, spojené s krvácením nebo bolestivostí zubu, může způsobit i poškrábání jídlem nebo nevhodným mezizubním kartáčkem. Z takovýchto potíží se ovšem dostaneme relativně rychle, během dvou až tří dnů můžeme čekat zlepšení stavu.

CHAT:

Dubová Martina - Dobrý den, můžete mi prosím vás poradit, jak mám najít dentální hygienistku, která by mě ještě vzala? Děkuji, Dubová.

Dobrý den, dentální hygienistky jsou u nás ve Stomatologickém centru Artdent s.r.o. celkem dvě a ošetřují i externí pacienty. Myslím, že dentální hygienistku má i MUDr. Coufal a MUDr. Vaněk. Na internetu určitě najdete kontakty, k nám do centra je to 567331666 na recepci. Pokud nejste z Jihlavy, zkuste internetem vyhledat stomatologická centra, většina z nich již hygienistky má a mají to na svých webových stránkách.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.