S čipovými kartami by to už nebylo ono. Kastelán má mít klíče

9. červenec 2018

Velký svazek klíčů je neodmyslitelnou součástí každého kastelána. Klíče Bohumila Norka, který se stará o zámek v Telči, si dokonce zahrály skoro hlavní roli v jednom filmu.

Možná už tehdy jich bylo na několika propojených kroužcích víc než padesát.

Možná jen kastelán Bohumil Norek ví, kolik je na zámku v Telči dveří, dvířek, bran a vrátek. Podle toho, kolik má na svém svazku klíčů, by to bylo šedesát čtyři. Je ale jasné, že některé dveře se nezamykají. Naštěstí už nenosí jen velké klasické dozické klíče, ale ty menší, lehké vložkové, kterých je na svazku většina.

„Těch obrovských klíčů je míň, protože to by bylo na kila. To by člověk neunesl,“ směje se Bohumil Norek a prozrazuje, že největší klíče jsou od hlavní brány zámku a pokladny. Hned ale dodává, že pokladna je samozřejmě jištěná dalším zámkem, a peníze jsou v trezoru.

Chaos má v klíčích jen kastelán. Průvodci mají přehledné, barevně odlišené

Kastelánův svazek je specifický i tím, že pro mnohé klíče už na zámku není zámek. „Já to mám tak, že některé, které neplatí, nahradím novými, ale ty staré zapomenu vyhodit. Jednou za čas to musím probrat,“ vysvětluje Bohumil Norek. Zaměstnanci zámku také mají zakázáno kastelánův svazek používat. Je to z důvodu bezpečnosti. Každý z nich má proto přehledný, naprosto stejný svazek s barevně odlišenými klíči. „V případě, kdyby se něco stalo, vědí, že červený je od toho, modrý od toho,“ vysvětluje kastelán. O tom, že by se na zámku nahradily klíče čipovými kartami, kastelán v žádném případě neuvažuje. „To bychom mohli jít dělat do banky a ne pracovat na zámku,“ vysvětluje.   

Ve filmu Výlet chřastil Bohumil Norek svazkem klíčů a vyháněl herce ze zámku. Dostal se i do titulků

Zámek v Telči je také známým filmovým místem. Už se tu točila spousta pohádek, ale i historických nebo současných filmů. Bohumil Norek se za dlouhá léta svého působení na zámku jen velmi nerad nechal přemluvit k nějaké té roli. „Já jsem hrál ve dvou filmech. Ve filmu Majstr kat jsem visel půl dne na vstupním nádvoří na plotě,“ vzpomíná. Ve druhém filmu hrál v podstatě sám sebe. „Alice Nellis mě ukecala na to, že jsem ve filmu Výlet hrál kastelána, s klíčema jsem tam chřastil a říkal: zavíráme dámy, zavíráme,“ směje se a dodává, že tehdy byl v titulcích na předposledním místě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.