Rytíři a dvorní dámy skládali zkoušky na hradě Točník. Netradiční předání vysvědčení dětem z kladenské ZŠ Montessori

30. červen 2022 16:30

Děti ze Základní školy Montessori v Kladně se staly rytíři a dvorními dámami. Aby dostaly vysvědčení, musely nejdříve před králem a královnou na hradě Točník prokázat oddanost, statečnost i pracovitost, a splnit tím tak středověké zkoušky, které pro ně vymysleli jejich učitelé.

Školáci po celém Česku si převzali vysvědčení, končí školní rok a začínají dvouměsíční prázdniny.

Předávání vysvědčení dětem ze ZŠ Montessori v Kladně na hradě Točník

Na Základní škole Montessori v Kladně pojali předávání ocenění za celoroční práci dětí netradičně. Středověké zkoušky na hradě Točník úspěšně splnilo celkem všech 45 dětí. Dohlíželo na ně při tom přitom šest učitelů, mezi nimi i Štěpánka Tomášková:

"My jsme teď měli dva měsíce středověký projekt a pak jsme pobyli pět dní v Mrtníku u Hořovic. Tam jsme měli různé vyrábění - středověké měšce, zbraně, meče, štíty, přilbice, oblečení atd. Takže tam si děti všechno vyrobily. Na závěr musely doputovat sem a splnit tři zkoušky - zkoušku bojem, zkoušku tancem a zkoušku zpěvem."

V roli královny pasovala dívky na dvorní dámy Marie Čížková: "Je moc zajímavé, jak děti reagují a jak to prožívají. Je velice krásné s nimi pracovat."

Všechny děti úspěšně středověkými zkouškami prošly a dostaly tak vysvědčení. Zaslouženě je teď čekají dvouměsíční prázdniny.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio