Rys, pštros, karakal. U soukromých chovatelů na Vysočině najdeme různá zvířata

18. listopad 2018 06:10

Desítky lidí na celé Vysočině chovají exotická zvířata. Rysy, divoké kočky, pštrosy a třeba karakaly. Jsou ale v ohrožení, zákonodárce chce změnit pravidla.

Vše odstartovala kauza s týráním tygrů. Někteří parlamentní poslanci chtějí zpřísnit podmínky pro soukromý chov, kterým by ale málokdo vyhověl.

Pštros má rád granule

„ Pštros k životu nepotřebuje skoro nic. Prostor, velkou zahradu, když je v zajetí, no a pak nějaký přísun krmení. Jsou zvyklí na granule, nechtěj drť, chtěj granule,“ ukazuje svůj pár pštrosů pan Mareš z Pohledi u Světlé nad Sázavou.

Pštros

Oba pojmenoval Pepík a chová je na zahradě u svého domu. Je jedním z mnoha, kteří na Vysočině v podobných podmínkách chovají poněkud netradiční živočichy. Také se obává, co přijde, pokud poslanci zpřísní zákon o chovu exotů. Podobný názor přitom mají i odborníci.

„Tady jsou vynikající teraristi, vynikající ptáčkaři, vynikající akvaristi a to jsou prostě chovatelé, kterých by se to nemělo týkat,“ zastává se právě soukromých chovatelů i ředitel jihlavské ZOO Jan Vašák. Podle něj prvotní impuls ke zpřísnění zákonů spustila kauza týrání tygrů a také a provozovatelé takzvaných mazlících ZOO.

Mazlící ZOO

„Pokud vezmete cíleně mládě na to, že ho budete poskytovat za úplatu na to, že ho budou lidi muchlovat a budou se s ním fotit a budou vám za to primárně samozřejmě platit, tak vy v těch lidech i evokujete takový pocit, že vlastně to zvíře je plyšová hračka a můžou si ho pořídit domů. A v podstatě i nějaký případy, kdy někdo venčil lva na vodítku a on se mu utrhl. Světe div se, že neudržíte lva,“ dodal Vašák.

Divoké kočky

Divoké kočky chová na Vysočině třeba Vladimír Zadražil z Pavlova u Ledče nad Sázavou. Na svém pozemku má rysy, bengálské kočky nebo třeba karakaly. I on netuší, co novela zákona přinese. „Mně tam vadí hlavně, že už i v tom návrhu zákona je, že zoologický zahrady můžou zvířata chovat, tak jak je chovají dodneška a nám se snaží jakýmkoliv způsobem to znepříjemnit, ať už zbytečně velkými prostory nebo zbytečnými požadavky.“

Vladimír Zadražil přitom většinu svých koček získal právě od zoologických zahrad a třeba do té jihlavské zapůjčuje samce rysa ke krytí, jak potvrdil i Jan Vašák. „Jeden karakal, kterého má u sebe, se narodil u nás. S panem Zadražilem spolupracujeme, a to je zrovna přesně ten soukromý chovatel, kterého bych vůbec nijak neomezoval, protože je to chovatel, který k tomu přistupuje podobně jako zoologická zahrada.“

Další otázkou je, kde by zvířata v případě zpřísnění podmínek skončila. Soukromých chovatelů jsou totiž po celé republice stovky. A většina zoologických zahrad je plná.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio