Rychlovka z rýže
Nevíte, co uvařit? To jsme na tom stejně. Vymyslet na každý den jeden recept, vařit pestře, zdravě, chutně, to je něco, s čím si ráda nechám poradit.
Naposledy jsem slyšela radu– podívej se do ledničky, určitě se tam něco najde.
U nás je to tedy pravda.
Ale nějaký ten kousek uzeniny, sýru, zeleniny, která čeká na spotřebování jako třeba mrkev či cibule, to se tam najde vždycky.
- 1 hrnek rýže
- oříšek másla
- zbytek uzeniny (párek, točený salám, uzené...)
- 1 cibule
- mrkev
- kukuřice
- sůl
- koření dle chuti
Když jako základ zvolíme rýži, je vyhráno a za chvíli uvařeno. Nabereme hrnek rýže, propláchneme pod vodou v sítku a vyklopíme do kastrolu na oříšek másla. Krátce orestujeme a zalijeme stejným hrnkem a půl vody. Osolíme a necháme uvařit doměkka.
Po vypnutí sporáku necháme přiklopeno, ráže krásně dojde, je měkka a nelepí se. Mezitím si na větší pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky a po chvíli i další zbylou zeleninu – mrkev, kapii, a třeba pár lžic konzervované kukuřice.
Zbylou uzeninu přidáme také na kousky nakrájenou k zelenině a promícháme. Restujeme se solí a kořením a upúlně nakonec promícháme s rýží.
Na talíře servírujeme buď takto promíchané a nebo – nejprve samotnou rýži a pěkně nahoru zeleninovou směs – rychlovka ze zbytků bude skvěle chutnat na oba způsoby.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka