Růžový most v Lukách zůstane jen na fotografiích. Železničáři ho v blízké době přetřou

26. duben 2018 14:25

Mladý vandal v Lukách nad Jihlavou natřel železniční most na růžovo. Bylo to před tři čtvrtě rokem. Veřejnost tehdy byla pro, nechat konstrukci kousek od centra městyse barevnou. Správci železnice to ale odmítli a teď ho sami přetřou zpět na barvu černou. Mladík to i přes slib neudělal.

„Zvykl jsem si, je mi to jedno. A nikomu to nevadí,“ řekl pan René z Luk nad Jihlavou.

Mladíka (23), který most natřel na růžovo, policie před půl rokem během pár dnů vypátrala. Tehdy slíbil, že konstrukci vrátí do původní podoby. Od té doby se ale tak nestalo.

Železničářům, přesněji Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), ale růžová barva vadí. Ne kvůli vlakům, ale kvůli podjíždějícím autům a jejich bezpečnosti.

Starostovi Luk nad Jihlavou Viktoru Wölfelovi barevný most rovněž nevadí. „Naopak někteří říkali, že si toho růžového mostu lépe všimnou, když pod ním projíždějí. To jsou ale subjektivní názory.“

Most v Lukách nad Jihlavou

Vymáhání desítek tisíc korun

SŽDC nakonec nechá most opravit na vlastní náklady. Chtěli začít už v zimě, podmínky respektive počasí ale nebylo ideální.

„Najmeme si specializovanou firmu, která most opraví a natře ho do původních barev. Náklady v hrubé výši 70 tisíc korun budeme soudně vymáhat po původci,“ dodal mluvčí Marek Illiaš.

autor: daz
Spustit audio