Rozhledna v zámeckém parku v Uherčicích se po desetiletích znovu otevírá pro veřejnost

23. květen 2022

Po dlouhých letech se mohou výletníci opět podívat na rozhlednu v zámeckém parku v Uherčicích na jižní Moravě. Stojí tam už 220 let, ale během posledních několika dekád značně zchátrala. Kvůli havarijnímu stavu byla pak dlouho nepřístupná. Nově zrekonstruovanou památku je možné si prohlédnout během otevírací doby zámku. Poprvé se otevře 1. června 2022.

Někoho možná překvapí, že i po kompletní rekonstrukci vypadá rozhledna jako zřícenina. To byl ovšem záměr původních stavitelů, kteří v rámci romantické přestavby zámeckého parku nechali roku 1802 vybudovat umělou zříceninu věže s torzem obvodového zdiva. Měla navozovat pocit, že tu kdysi stával strážní hrad, který hleděl kamsi do dáli, do uherčického údolí.

Ve věži bylo původně dřevěné schodiště, které se ale v 80. letech 20. století zřítilo a celý objekt musel být uzavřen. Během oprav bylo proto vybudováno nové točité schodiště kamenné. Přibyly také kované mřížové dveře a znovu byly vyzděny i okenní klenuté rámy. Kompletní rekonstrukcí prošlo samozřejmě i kamenné zdivo.

Výhled do údolí

K vyhlídce vede od zámku příjemná asi 400 metrů dlouhá cesta parkem. Rozhledna stojí na vyvýšeném ostrohu nad uherčickým údolím. Západním směrem je z jejího vrcholu vidět část zámku i s komínem tamního lihovaru, celé Uherčice s říčkou Blatnicí a také okolní pole. Původně byl možný výhled i do dalších směrů, ten dnes ale zakrývají stromy, které během 220 let rozhlednu obklopily.

Před 220 lety tu ještě stromy nebyly, teď rozhlednu částečně ukrývají

Zatímco k vyhlídce je možné se parkem dostat kdykoliv během celého roku, přístup na rozhlednu je omezen otevírací dobou uherčického zámku. Ten je otevřený každý den, kromě pondělí. Návštěvnická sezóna je od května do konce října. Rozhledna je z bezpečnostních důvodů uzavírána během nepříznivého počasí. Veškeré informace o rozhledně i její dostupnosti se dočtete na webových stránkách www.zamek-uhercice.cz.

Spustit audio