Rozhledna u Vysoké nad Labem je uzavřena, do dřevěných sloupů nosné konstrukce se pustil strakapoud

19. říjen 2021 10:34

Plány na oslavy osmého výročí provozu rozhledny ve Vysoké nad Labem a vůbec celou letošní sezónu ukončil jeden přibližně dvacet centimetrů velký pták. Přesněji řečeno, ptačí rodinka. Co se přihodilo? Důvod je neobvyklý: do dřevěných sloupů nosné konstrukce se s vervou pustil strakapoud.

Čtěte také

Stojíme u paty rozhledny, bezprostřední okolí je ohraničené červenobílou páskou a v okolí jsou cedule informující o nastalé situaci. Část z otvorů v nosných sloupech je vidět i ze země.

„Támhle na té stojině jsou vidět stopy po práci strakapouda," ukazuje správce rozhledny Milan Danihelka.

Poškození přitom není na všech sloupech. Strakapoud si vybírá, vysvětluje nezávislý starosta Vysoké Jiří Horák.
„Ty tři nosné sloupy jsou z lepeného, osoustruženého dřeva o průměru 40 centimetrů. A zřejmě to strakapoudovi dobře zní. Když na to poklepe, tam mu připadá, že je to suché."

Rozhledna funguje osmým rokem a desítky strakapoudů jsou v okolním lese také pořád. Co se tedy změnilo? Přišel covid, říká starosta.
„Vždy na jaře začal strakapoud tesat, asi hledal potravu. A zkoušel vyklovávat dutiny na zahnízdění. Ale vždy jsme ho stačili zahnat, protože už v březnu jsme rozhlednu otevírali. Tím pádem tam neměl klid a nestačil zahnízdit. Ovšem přišel covid a letos jsme otevřeli až v polovině května."

Tentokrát strakapoud stihl vyvést mladé, v čemž ho obec nechtěla rušit. Pak ale stav sloupu nechala posoudit statikem a pozvala si odborníky z výzkumného ústavu dřevařského, kteří by měli poradit, co dál.

Čtěte také

Zatím je rozhledna uzavřená, výsledky rozborů by měly dorazit ještě v říjnu. Jestli je sloup špatný, může být obec strakapoudovi vlastně vděčná, říká správce Milan Danihelka.
„Určitě jsme rádi, že nás upozornil na tento problém, protože bychom o tom vůbec nevěděli a mohlo by do budoucna dojít k nějakému neštěstí."

Obec pak nechá rozhlednu opravit, buď bude stačit jen vytmelení otvorů, nebo bude potřeba vyměnit celý sloup. Peníze na to půjdou z rozpočtu.

„Rozhlednu máme pojištěnu na vandalismus, na přírodní živly, ale na strakapouda samozřejmě žádná pojistka není. Tak jsem to probíral s makléřem, který nám pojistku zajišťuje, a ten uvedl, že by mohlo jít o stejný typ pojištění, jako když má někdo zateplený dům a strakapoud nebo datel mu tam vyklove díry. To je pojistná událost. Ale plnění je tam jen do 10 tisíc korun. A to nám moc nepomůže," popisuje starosta Jiří Horák.

Náklady na opravu by v horším případě mohly jít až do statisíců korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související