Roušky se na Vysočině možná vrátí povinně do obchodů. Rozhodne tento týden, řekli hygienici

8. září 2020 06:00

Pelhřimovsko, které dlouho patřilo ke koronavirem nejméně zasaženým okresům v zemi, je teď naopak na vrcholu žebříčku.

Onemocnění se rozšířilo například v domově pro seniory v Humpolci. O pomoc kraj žádá i armádu. Onemocnění totiž o víkendu zasáhlo jedno celé oddělení domova. A mimo jsou i zaměstnanci.

Před domovem pro seniory v Lužické ulici v Humpolci stavba nové budovy není to jediné omezení běžného denního režimu. Domov je uzavřený kvůli nákaze koronaviru, některé pacienty museli zdravotníci dokonce hospitalizovat v nemocnici.

Dobrovolníci, armáda

Nakažený je ale i personál. Domov tak hledá dobrovolníky a pomoci by mohla i armáda. „Bez té pomoci bychom to patrně nemohli zvládnout. Mám ještě v záloze, v případě, že by nevyšla armáda, komunikaci s hasiči,“ řekl bezprostředně po pondělním odpoledním zasedání Bezpečnostní rady kraje hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).

Aktuálně musí domov řešit personální problémy za pomoci svých zaměstnanců, popřípadě veřejnosti, pokračuje ředitel zařízení Petr Vaněk: „Zaměstnanci pomohli ochotně a z čistého oddělení přešli na to infekční a zároveň hledáme brigádníky, které hledáme právě pro pracoviště Lužická.“

Osm dobrovolníků

Dobrovolníků, kteří by měli do domova nastoupit, je aktuálně zhruba osm. Zařízení přitom nabízí až 3000 korun za jednu směnu.

Výpomoc v domově je ale zatím jedním z mála hmatatelných opatření v kraji. Bezpečnostní rada zatím například odmítá zpřísnění mimořádných hygienických opatření pro obyvatele.

Doporučení ale vydala, potvrzuje hygienik Jiří Kos: „Ve formě doporučení byla navržena už teď, týkala se třeba širšího nošení roušek v dalších prostorách, týkala se možného omezení co do počtu některých akcí.“

Roušky do obchodů

V pátek rada zasedne znovu a podle aktuální epidemiologické situace mohou hygienici doporučení změnit v závazná opatření. Roušky by se tak mohly vrátit třeba do obchodů.

To by ale třeba paní Radce, kterou potkáváme u jednoho z humpoleckých supermarketů, vůbec nevadilo: „Mně to nevadilo ani předtím, abych vám pravdu řekla, já bych byla naopak pro.“

Na bezpečnostní radě zároveň padlo rozhodnutí navýšení testovacích kapacit vzorků z odběrů na covid-19. Aktuálně teď odběrová místa hlásí zhruba padesátiprocentní nárůst v počtu testovaných osob. Kraj chce tak o pomoc s vyhodnocováním vzorků požádat Akademii věd.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související