Rotační výuka, zajistit dozor v jídelnách. Po dvou měsících se děti vrátily do škol

30. listopad 2020 08:10

Děti se po dvou měsících vzdálené výuky vrátily do lavic. Vláda povolila opětovné zahájení výuky na základních školách.

Žáci prvního stupně základních škol chodí do školy normálně, na druhém stupni chodí po skupinách tak, aby se méně setkávali.

„Děti se těšily, ale ne všechny. U mladších ročníků jsem nezaznamenal, že by do školy nechtěly jít. Jeden deváťák mi ale řekl, že by raději zůstal doma, distanční výuka ho bavila víc,“ řekl redaktor Patrik Salát, toho času v budově základní školy ve Stonařově.

Vyučování tam začíná už o půl osmé. Před ním děti živě rozmlouvaly mezi sebou, téměř dva měsíce se prakticky neviděly, kromě video přenosů při distančním vzdělávání.

Rotační výuka

Základní školy dostaly za úkol omezit setkávání mezi žáky, některé ročníky tak zůstávají doma v režimu vzdáleného vyučování. „Ve Stonařově se dnes nevrátily děti ze šesté a sedmé třídy, ty jsou doma a měly by se ve škole po týdnu střídat se svými staršími kamarády. Takto to zůstane minimálně do konce kalendářního roku,“ dodal Patrik Salát.

Složitější to je pro kantory, kteří se musí přizpůsobit výuce, chvíli učí standardně ve třídách, pak zase přes video žáky, kteří zůstávají doma. „Škola taky musela zajistit dozory v jídelně. Ta je od stonařovské školy vzdálená asi kilometr.“

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související