Rodina i celá vesnička Macourov u Přibyslavi slaví sté narozeniny paní Blaženy Čeplové

23. prosinec 2019

V Macourově na Havlíčkobrodsku se o letošních Vánocích chystají na výjimečné výročí. Paní Blažena Čeplová slaví den před Štědrým dnem svoje sté narozeniny.

Na velkou oslavu se už za pár dní chystá nejen celá její velká rodina, ale i celá obec. První gratulanti se s dárky a přáními začali sjíždět už pár dní předem. Kytičku, dárek a přilepšení k důchodu předává ředitel OSSZ v Havlíčkově Brodě Karel Brtník: „Hlavně abyste měla hodné lidi kolem sebe,“ přeje jí. „Ale to já mám,“ směje se potěšená paní Čeplová.

Když byla mladá, na narozeniny se tolik nedrželo, důležité byly svátky. „Naše babička to má dodneška, dárky nám dává na svátek, protože to bylo vždycky spojené s nějakým svatým. Blažena sedmého března už sice v kalendáři není, ale babička to pořád slaví,“ říká s úsměvem snacha Dana Čeplová, která se poslední roky o tchyni stará.

Pravnoučata a prapravnouče

Blažena Čeplová se narodila 23. prosince roku 1919 jako nejstarší z pěti dětí, dnes už ani jednoho sourozence nemá. Zato má od svých čtyř dětí velikou rodinu - dvanáct vnoučat, dvacet osm pravnoučat a devětadvacáté na cestě, a čeká i své první prapravnouče. S mužem měli krásné manželství, oslavili zlatou svatbu, ale krátce poté ovdověla. „My jsme spolu dobře vycházeli, nedělali jsme si naschvály, měli jsme se rádi. Dědeček byl moc hodnej,“ vzpomíná.

Ráda si povídá a sleduje politiku

Nejdříve sloužila ve mlýně, potom pracovala v macourovském JZD, ale věnovala se i ručním pracím. Paní Čeplová si ráda povídá, sleduje politiku a sem tam se maličko napije vína nebo pálenky. Mezi svátky ji čeká velká oslava, kdy si popovídá s veškerým svým příbuzenstvem.

„Teď jsme na počtu sto osmdesáti lidí,“ říká nejmladší syn Jan Čepl. „Nejdříve jsme to chtěli slavit doma, ale počty lidí pořád rostly, tak nakonec budeme ve velkém sále v České Bělé.“ Pozváni jsou nejen všichni z rodiny, ale i celá vesnice Macourov. „My jsme malá vesnice, všichni jsme tady sousedi, a navíc je naše babička za hodně dlouhou dobu první stoletý člověk v obci Macourov i Žižkovo Pole, tak to musíme pořádně oslavit,“ smějí se syn s manželkou.

Spustit audio