Rod Svatošů z Hořepníku - jedni z mála mědikovců v České republice

2. květen 2012

Rod Svatošů z Hořepníku na Pelhřimovsku jako jeden z mála v zemi udržuje řemeslo mědikovce. "Předci rodiny byli tesaři, zručnost se tady časem proměnila v tradici mědikovectví a tu neseme už přes 50 let", říká mědikovec Petr Svatoš.

Se svým otcem vyrábí měděné tupláky, vázy, pohárky na víno, prostě vše co lidé chtějí. Tento dnes již ojedinělý druh řemesla můžeme přirovnat jako celek k několika různým řemeslům jako je rytectví, kovotepectví a umělecké kovářství, s tím rozdílem, že mědikovec pracuje pouze s mědí. V minulých dobách se z mědi vyrábělo nádobí běžně užívané v domácnostech, přes hrníčky, velké hrnce, formy na bábovky až po různé ozdobné předměty.

"Byl bych rád, aby tradice v naší rodině byla zachována. Mám dva vnuky a ten jeden už do všeho ťuká kladívkem, tak doufám, že se mu mědikovectví zalíbí," dodává Petr Svatoš.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.