Riziko nákazy od infikovaného klíštěte je na Vysočině druhé nejvyšší

2. květen 2016
Dobré odpoledne

Po Jihočeském kraji je Vysočina druhým krajem s nejvyšším výskytem infikovaných klíšťat. Do poradny Českého rozhlasu Region jsme proto pozvali Alenu Dvořákovou z Krajské hygienické stanice. Na Vysočině bylo v loňském roce nejvíc nemocných po kousnutí klíštětem na Žďársku, následuje Jihlavsko a Havlíčkobrodsko. Naopak nejnižší výskyt hygienici zaznamenali na Pelhřimovsku.

Klíště bychom po přisátí neměli vytáčet, ale spíše viklat. „Používejte prostředky, které jsou k tomu určené. Jsou to například kleštičky, háčky - ty se speciálně hodí pro psy a kočky - nebo karta, která je zaříznutá do písmene V. Karta se vsune do klíštěte nebo pod klíště a mírným pohybem se vytahuje. Před tím klíště i místo, kde je přisáté, zakápněte dezinfekcí,“ radí Alena Dvořáková. Po té můžete klíště kývavými pohyby vytáhnout a ránu znovu vydezinfikujte. Při práci používejte rukavice nebo aspoň igelitový sáček.

Očkovat se můžete po celý rok

„S klidným svědomím můžeme očkování zahájit i v květnu. Protilátková ochrana proti onemocnění klíšťovou encefalitidou nastává zhruba 14 dní po druhé dávce. Po první dávce ochrana ještě není,“ upozorňuje Dvořáková. Očkovat se můžete buď u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Preventivně používejte i repelenty, které zabraňují přisátí klíště.

Klíště spláchněte do záchodu

„Doporučuje se klíště nejlépe zabalit do papírku, samozřejmě v rukavicích a spláchnout ho do záchodu. Někdo doporučuje i zapálit, ale tady je obava, aby se nerozprsklo a neinfikovalo například spojivku oka,“ upozorňuje doktorka Dvořáková.

Spustit audio