Říjnový sníh řidiče na Vysočině zaskočil

16. říjen 2009
Zblízka

První sníh rovná se dopravní kalamita! Toto každoroční klišé je pravdou i letos. První vločky začaly poletovat nad Českem už v úterý, vydatněji potom od noci ze středy na čtvrtek. Výsledkem jsou nehody, ucpané silnice, beznaděj v očích řidičů v autech na letních pneumatikách a zdvižený prst policistů. Tradičně plní naše zpravodajské relace Vysočina. Je tam nejvyšší bod dálnice D1 a několik opravdu zapeklitých kopců.

Stačí hodina sněžení a teplota blížící se nule a Vysočinu dopravní kalamita nemine. Hlasy řidičů jsou potom každý rok stejné: "Takovéhle počasí! To je hrůza!" Další řidič už zní poněkud optimističtěji: "Blázinec! Ale to nebude na dlouho, to je teď na chvilku taková vlna a ještě bude dobře. Budeme v to doufat."

Letos se zima poprvé ozvala v noci ze středy na čtvrtek. Kolem dálnice D1 na Havlíčkobrodsku, Žďársku a Jihlavsku už brzy ráno začaly problémy. "Mám zimní pneumatiky, takže se mi jezdí dobře. Na horách jsem už také byl, podíval jsem se do Jeseníků a bylo to v pohodě. Silnice byly prohrnuté, posypané," říká jeden z mála připravených, řidič Adam z Jihlavy. Je to spíše výjimka, zjišťuji dále.

Vysočinou projíždějí, nebo tady končí, řidiči z celého Česka. U benzínového čerpadla se bavím s mladíkem, který jede z Brna a míří do Ledče nad Sázavou. Má smůlu. Na dálnici je toho času deset kilometrů dlouhá kolona, silnice na Humpolec je neprůjezdná a vzhledem k polohám i dost nebezpečná.

O kus dál stojí starší pán, patrně z Polska: "Jedu z Polska. Tam je to dobré, ale tady je to špatné. Od Brna se jede dobře, směrem na Olomouc také. Tam je to nízko." Mezi automobily v kolonách se proplétají silničáři, občas také policisté.

Martin Dušek sloužil v uniformě mnoho let na Žďársku a o zimě ví své: "Řidičům bych rozhodně vzkázal, aby sledovali vývoj počasí a včas byli připraveni na zimu, včas přezuli na zimní pneumatiky. Protože pokud se jinde v republice bez nich přes zimu obejdou, tak tady na Vysočině rozhodně ne."

Ani letos "nezklamal" úsek silnice první třídy číslo 37 mezi Velkou Bíteší a Žďárem nad Sázavou. "V úseku Sazomín - Ostrov nad Oslavou v zatáčkách dochází k zastavení kamionů v obou směrech. Komunikace je neprůjezdná jak pro ostatní vozidla, tak pro vozidla údržby," popisuje nepříjemnou dopravní situaci Martin Dušek.

Cestou z budovy policie se na parkovišti bavím s mladým pánem. Říká mi, že jel z Počátek do Jihlavy a cestou nepotkal ani jedno auto údržby. Silničáři jsou v očích řidičů - i těch na opotřebovaných letních pneumatikách - jediní viníci vzniklé situace. Policista Dušek je jiného názoru: "Za dopravní nehody a za problémy na komunikacích ohledně sjízdnosti nemůžou silničáři tím, že nestačí odklízet přívaly sněhu."

První sníh zřejmě roztaje. My řidiči bychom se však měli začít chovat jako v zimě - se vším, co k tomu patří.

autor: mik
Spustit audio