Řidiči musí mít ode dneška přezuto. Pokud si myslí, že nasněží

1. listopad 2011
Zprávy z

Ode dneška by měli mít všichni řidiči přezuto. A to i když podél silnic neuvidí dobře známé modré značky s bílou vločkou, které ještě vloni od 1. listopadu do 31. března zimní gumy nařizovaly. Letos je totiž všechno jinak.

Dnes začal platit nový zákon, který řidičům přikazuje zimní pneumatiky. Přezuto musí mít všichni šoféři, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k počasí lze takové jevy očekávat. Podle policistů by tak měl mít řidič zimní pneumatiky pokud venkovní teplota klesne pod čtyři stupně, pokud při nízkých teplotách prší, pokud sněží, pokud je silnice posypaná solí - která je při nízkých teplotách neúčinná - nebo pokud se očekává nepříznivá předpověď počasí.
Modré značky s bílou vločkou ovšem i nadále zůstávají v platnosti a obce mají možnost si je na své silnice umístit. Na vysočinskému úseku dálnice ani na krajských silnicích ovšem nebudou.
To, zda měl řidič přezuto, se bude zkoumat také při dopravních nehodách. Do protokolu o havárii policisté uvedou, zda měl šofér zimní nebo letní pneumatiky a výsledek bude předán České kanceláři pojistitelů (ČKP). "Viník nehody se vystavuje finanční sankci pojišťovny, spočívající v tom, že nakonec celou škodu bude muset zaplatit sám," řekla Regionu Jana Čechová z ČKP.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio