Rexe zkazili špatnou výchovou. Teď v polenském útulku čeká na klidného a trpělivého pána

V Humpolci na nádraží žil s jedním bezdomovcem krásný pes. Teď už ho tam neuvidíte. Skončil v útulku, a bude hodně náročné zbavit ho špatných návyku. Šanci ale pořád má. A to i pro to, že je velmi mladý.

"Je to kříženec německého ovčáka. Bohužel je to problémové zvířátko," představuje Rexe provozovatelka polenského útulku Lenka Dvořáková. Jeho první majitel ho od štěněte týral a jako ročního ho dal bezdomovci v Humpolci. Tam bohužel někoho pokousal, a novému pánovi byl odebrán.

Lenka Dvořáková se teď Rexovi intenzivně věnuje. "Snažím se ho přeučit, aby všechno nemusel řešit útokem, ale aby to řešil hlavou a klidem." Sama se se psem nejdřív nenápadně seznamovala. Pohybovala se blízko kotce a zvykala ho na svůj hlas. "Si tam zpívám," dodává s úsměvem. Hlavní je vše řešit v klidu, asertivně.

Výsledky zatím asi měsíční převýchovy jsou určitě znát, ale ještě chovatelku i Rexe čeká hodně práce. Sama říká, že Rex i vzhledem ke svému věku, je mu rok a půl, šanci má. Pokud se najde někdo, kdo v sobě má klid, trpělivost a hlavně lásku, může z Rexe vychovat dobrého parťáka. Lenka Dvořáková ale každopádně doporučuje, aby nový pán žil na vesnici, nechoval jiného psa, a ideálně ani slepice nebo králíky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.