Revoluce v podnikání. PES slibuje, že založit firmu půjde za čtvrt hodiny a online

11. duben 2017

Založit firmu v Česku v budoucnu možná půjde za pouhou čtvrthodinu, a to on-line. Takový je aspoň cíl tvůrců nového elektronického systému, který připravuje Hospodářská komora. Projektu dostal název PES.

Projekt PES neboli Právní elektronický systém by měl podnikatelům pomoci bojovat s byrokracií, upozorňuje regionální Deník. Živnostníci by tak už nemuseli obíhat úřady a většinu věcí by si mohli vyřídit po internetu.

Elektronický systém, který bude propojený s datovou schránkou, by měl podnikatelům například filtrovat jejich zákonné povinnosti podle jejich oboru podnikání. Úřady totiž požadují něco jiného po autodopravcích a taxikářích a něco jiného zase po stánkařích.

Čtěte také

Systém by měl také uživatele snadno navést na formuláře úřadů. Podobně, jako si třeba už dnes můžou vyplnit daňové přiznání na stránkách ministerstva financí, by se v budoucnu měli dostat i ke všem ostatním úřadům - od obecních přes ty krajské až po centrální.

Podnikatelé si taky budou moci nastavit kalendář, který jim včas připomene, co mají kdy jakému úřadu doložit nebo zaplatit. Hospodářská komora by chtěla začít spouštět systém v příštím roce, jeho definitivní podoba by měla fungovat za pět let. Teď k uvedení systému do života zbývá už jen to, aby poslanci schválili novelu zákona, na jehož základě bude Hospodářská komora smět systém spravovat.

autor: rok
Spustit audio