Restaurátoři zachraňují oltář opravovaného kostela sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě

25. duben 2020 06:00

Hlavní oltář z opravovaného havlíčkobrodského kostela svaté Kateřiny zachraňují restaurátoři.

Památku z první poloviny 17. století odvezli do svých dílen v minulém roce. Letos má římskokatolická farnost příslib dotace také na zahájení oprav jednoho z bočních dřevěných oltářů děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie, jde o oltář svaté Barbory. Vyplývá to z údajů, které médiím poskytl děkan Oldřich Kučera.

Oběma oltářům podle Kučery hrozí devastace. „Jejich technický stav je víc než špatný, o tom mluví restaurátorské zprávy a průzkumy. Buď je zachráníme, nebo se rozpadnou,“ uvedl.

Milionové částky

Podle Davida Hlavinky, který se o opravy stará, bude potřeba některé poničené díly oltářů nahradit replikami. Restaurování každého z oltářů bude podle nynějších odhadů stát 1,5 až dva miliony korun.

Na letošní druhou etapu obnovy oltáře svaté Kateřiny potřebuje farnost 240.000 korun a na zahájení záchrany oltáře svaté Barbory, který je z druhé poloviny 18. století, pak 450.000 korun. Vyplývá to z žádosti o podporu, již farnost poslala městu. Příspěvek na letošní opravy obou oltářů slíbilo ministerstvo kultury, radnice přidá 45.000 korun.

Kostel sv. Kateřiny

Kostel svaté Kateřiny, který stojí za mostem na břehu Sázavy, je ve špatném stavu. Farnost ho začala opravovat před dvěma lety. Dělníci tehdy rozebrali střechu a nahradili jí provizorní konstrukcí. Podle děkana to stálo kolem 2,2 milionu korun, z čehož milion korun byl příspěvek od města.

Ukázalo se ale, že proti původnímu odhadu budou opravy podstatně dražší. „Celkový rozsah bude někde kolem šesti nebo sedmi milionů,“ uvedl Kučera. Navíc se podle něj zjistilo, že je kostel potřeba staticky zabezpečit. „S tím se také nepočítalo,“ uvedl.

Na pokračování oprav střechy má farnost předběžně slíbenou dotaci na letošek. Vloni pracovníci v kostele rozebrali hlavní oltář, otloukli omítku vevnitř a částečně i zvenku.

Chystalo se také lepší odvodnění stavby. Kostel svaté Kateřiny údajně pochází z 13. století, první písemné zmínky o něm jsou z roku 1319.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související