Regionální autobusy na Vysočině jezdí zadarmo. Cestující ale musí mít roušku

17. březen 2020 06:00

Na Vysočině budou lidé jezdit od úterý zdarma regionálními autobusy v systému Veřejné dopravy Vysočiny.

Podle rozhodnutí krajského krizového štábu bude tento režim platit do 24. března. Do autobusů se ale nesmí předními dveřmi a cestující musí mít celou dobu zakrytá ústa a nos.

Třebíč, Havlíčkův Brod

V třebíčské MHD lidé za jízdu neplatí ode dneška, protože nelze koupit jízdenku u řidiče. V Havlíčkově Brodě nebudou od úterních 09:00 jezdit žádné autobusy městské hromadné dopravy.

V linkových autobusech objednávaných krajem mají mít lidé nasazené zdravotnické roušky a pokud je nemají, tak alespoň improvizovanou roušku, šátek, šálu nebo kapesník.

Roušky, roušky, roušky

Improvizované roušky by podle krizového štábu měli používat ve všech veřejných prostorách, včetně obchodů, čekáren a úřadů. Předními dveřmi se nesmí nastupovat ani v MHD Třebíče. Bezplatně se tam městskými autobusy cestuje do příštího pondělí, pak radnice rozhodne o dalším postupu. „Od středy bude vstup do autobusů povolen pouze lidem s ochranou obličeje nějakou rouškou,“ řekl třebíčský starosta Pavel Pacal.

V třiadvacetitisícovém Havlíčkově Brodě zajišťuje městský podnik služeb MHD osmi autobusy. V úterý vyjedou jen první spoje, jimiž lidé jezdí do práce. Od úterý budou ve městě zavřené i městské mateřské školy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související