Rapsodie Bohuslavova. Horácké divadlo má nové představení o hudebním skladateli Martinů

5. září 2020 06:00

Po více než půl roce čekání se na prknech Horáckého divadla v Jihlavě odehraje premiérové představení. Věnované je hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů.

Skladatel je místem svého rodiště tak trochu spjatý i s Vysočinou, narodil se ve věži kostela v Poličce.

„Je tam základ toho všeho, varhany zezdola, vzdálený obraz bohoslužeb, zpěv maminky, všechny ty zvyky, průvody, celý folklor u nás v Poličce.“

Jméno městečka na hranicích Vysočiny a východních Čech v novince Horáckého divadla hraje zásadní roli. Bohuslav Martinů se v ní narodil a strávil dětství. A jako se k ní vracel on, vrací se do ní i děj hry.

Poličku koneckonců navštívili při zkoušení i sami herci, včetně představitele hlavní role Bohuslava Martinů Jakuba Škrdly. „Zkoušelo se to překrásně, člověk se spoustu věcí dozvěděl, včetně výletu do Poličky, kde jsme pobyli den včetně všech průvodů, který jsme tam absolvovali, takže člověk tam pak stojí a ví o čem a jak, je to moc hezká práce.“

Ve stínů Dvořáka a Smetany

Ač je Bohuslav Martinů oceňovaným skladatelem, zůstává i dnes minimálně ve školních osnovách tak trochu ve stínu Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany.

Nové představení jihlavského souboru to má změnit, potvrzuje režisér Dodo Gombár: „Rozhodli jsme se potom vlastně, že se pokusíme lineárně mapovat a stopovat ty největší zvraty jeho života, který byl velmi inspirativní, byl nesmírně zajímavý, říká se, že ten život Martinů byl dost poklidný. Není to pravda, on prožil dost takových turbulencí.“

Hudebníci na scéně

Kromě herců zastávají výraznou roli na jevišti především hudebníci. Ve hře totiž zaznívají i samotné skladby Bohuslava Martinů.

„To je náročné, že když máte na jevišti živou kapelu a muzikanty, oni nejsou herci, kladou se na ně jiné nároky, je to trochu nečekané a ta hudba Bohuslava Martinů není jednoduchá,“ vysvětluje Dodo Gombár roli hudebníků v jeho inscenaci.

Že je hraní mezi herci trochu odlišné od klasického koncertu, potvrzuje i jedna z čelistek Šárka Kaňkovská: „Určitě je to jiné, protože tady člověk musí spolupracovat s tou scénou, musí být synchronizované všechny věci, všechno to vlastně podléhá nějakému režisérovi.“

Premiéru inscenace Martinů – rapsodie Bohuslavova připravilo Horácké divadlo na sobotu. V pátek večer je veřejná generálka.

autoři: Tereza Pešoutová , mik