Rána v Jundrově. Neuvěřitelný příběh gangstera a krále brněnských kasařů

On je prostě rapl. Co si usmyslí, to musí udělat. Jinak řádí. Skoro polovinu života strávil za mřížemi. A když vylezl, počet krádeží na jižní Moravě vždycky stoupl. Naposledy v roce 1939 to ale bylo s opravdovým věhlasem.

Účinkují: Ladislav Frej, Ondřej Lechnýř, Martina Delišová, Tomáš Petřík, Jitka Jirsová, Kryštof Bartoš, Radek Zima, Petra Jindrová-Lupínková, Vladimír Hrabal
Připravili: Bronislava Janečková a Jiří Skoupý
Zvuk: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2018

Jundrov, chvíli po poledni. Z okna poštovního úřadu v ulici Pisárky vyletí těžká pokladna. Vzápětí přijede osobák, tři muži pokladnu naloží a auto se rozjede. Jeden ze svědků události ale zastavuje kolemjedoucí motocykl a společně pak pronásledují zločince až k jundrovskému mostu.

Tam se vůz zločinců na poslední chvíli vyhne malému chlapci a narazí do vzpěry. Předek auta zůstane viset nad řekou. Zadním okénkem vyskáčou tři muži a jedna žena. Všichni jsou zalití krví a dávají se na útěk. Pokladnu nechávají v autě. Začnou je ale pronásledovat lidé, kteří se koupali v řece.

Zločince stíhá 700 lidí

Většina pronásleduje dvojici mužů a ženu, jeden zločinec utíká jiným směrem. Dav trojici dostihne a obklíčí. Když přijedou četníci s policejním komisařem Lumírem Kramplem, hlídá tříčlennou skupinku kolem 700 lidí v koupacích úborech. Jednomu se ale podařilo uniknout.

Vybourané auto s poznávací značkou B2223 patří Josefu Metelákovi, známé brněnské kasařské hvězdě, kterému četníci skoro důvěrně říkali Pepa a komplici zase Rapl. Je to ale právě on, 28x trestaný původně zubní technik, který za mřížemi strávil 14 let, komu se podařilo uniknout.

Kam zmizel mezinárodně hledaný?

Komisař Krampl nařídil okamžité pátrání v okruhu 5 km, později dokonce 10 km, ale po Metelákovi jako by se slehla zem. Vyšetřovatelé věděli, že má Metelák u sebe 3000 korun z pošty. Prověřili proto všechny jeho kontakty a vytvořili několik hypotéz, kam mohl zmizet:

  • směrem k Poličce, kde bydlí jeho žena se 17letou dcerou Ludmilou
  • do Rakouska, kam jezdíval se svými kumpány (ale tamní policie po něm také pátrá kvůli zločinům ve Vídni; Metelák byl vlastně mezinárodně hledaný, pátrali po něm i v Paříži)
  • do nemocnice (předpokládalo se, že je po havárii pořezaný od skla a může mít zlomená žebra nebo nějaké vnitřní zranění).

Zarážející stopy

Po týdnu měli policisté jen jednu stopu. Manželé Peškovi z Jundrova hlásili, že jim nějaký muž vyprávěl, že spadl z kola a zranil se. Dali mu náplast a napít vody. Pak prý odešel do jundrovských lesů... Další stopa přišla až po delším čase. A překvapivě z druhého konce republiky.

Alois Vaník z Tovární ulice v Plzni nahlásil zmizení podnájemníka, který mu nezaplatil, a navíc mu nejspíš ukradl doklady. Když v rozhlase slyšel popis hledaného Meteláka, dal si všechno dohromady. Jeho podnájemník měl prý jizvu na hrudi a v obličeji jizvy po pořezání a podlitiny.

Metelák píše policistům

Mezitím vyšetřovatelům Metelák napsal dopis. Že byl do loupeže zatažen svými komplici a že se možná sám přihlásí a dokáže svou nevinu. Komisaři na to ale nesázeli a dál hlídali v Poličce, kde měl dceru. Věděli, že jednou se tam objeví. A opravdu, ubytoval se v hotelu U hradeb pod jménem Jan Přikryl.

Na zátah se připravily četnické stanice ze Sádku, Jimramova, Svratky a Sněžného, spolu s eskortní hlídkou z Brna. Podél cesty na Telecí, kde žena s dcerou žily, se na každých padesáti metrech ukrývaly hlídky. Až po desáté hodině večer Meteláka zatkl sám komisař Lumír Krampl.

Skončil v koncentračním táboře?

Bylo 24. srpna 1939. Soud s Raplem a jeho kumpány z loupeže na jundrovské poště se konal v říjnu. Až tehdy se Metelák dozvěděl, že v oné poštovní pokladně nebyly peníze, ale jen známky a ceniny v hodnotě 7000 korun. U soudu prohlásil, že za ty dva roky vězení, které dostal, to opravdu nestálo.

Metelák byl nakonec ještě následující rok odsouzený za další zločiny k dalším třem letům. Co s ním bylo dál, se neví. Začala válka a je možné, že jako mnozí tehdejší kriminálníci skončil v koncentračním táboře. Není bez zajímavosti, že podle jeho kompliců to byl prý právě Rapl, kdo strhnul volant, aby při útěku nezajeli dítě.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Jiří Skoupý
Spustit audio

Související